محمد شیاع السودانی در این مصاحبه توافق ایران و عربستان را مثبت ارزیابی کرد و گفت توافق تهران و ریاض تأثیر مثبتی بر ثبات و امنیت منطقه خواهد گذاشت.
السودانی گفت: توافق ایران و عربستان برای احیای روابط، پیامدهای بسیار مهمی برای عراق دارد. یکی از دلایل بغداد برای ایفای نقش در روند نزدیک کردن دیدگاههای ایران و عربستان به یکدیگر، باور به اهمیت تفاهم بین دو کشور مهم منطقه بود و این توافق قطعا بر ثبات و امنیت منطقه تأثیر مثبت خواهد گذاشت. در حال حاضر همه از رشد و توسعه اقتصادی سخن میگوییم و رشد و توسعه اقتصاد جز در سایه ثبات، تفاهم و همکاری بین کشورها محقق نمیشود.
او گفت: ایران همسایه عراق است و ما با این کشور اشتراکات دینی، اجتماعی و فرهنگی داریم. ایران از روند سیاسی در عراق پس از سال ۲۰۰۳ به وضوح حمایت کرده است. روابط ایران با همه طیفها و گروهها خوب است.
من اکنون به عنوان نخست وزیر عراق تأکید میکنم که در مراحل تشکیل دولت و مذاکرات سخت آن و تا زمان تشکیل کابینه هیچ گونه دخالت یا توصیه و تحمیل نظرات از سوی ایران مشاهد نکرده ام. به صراحت بگویم چنین چیزی وجود نداشته است و در این خصوص مبالغه صورت میگیرد.
روابط ما با ایران و همه کشورها خوب و مثبت است. در مورد عربستان نیز همین گونه است و نخستین سفر من به عنوان نخست وزیر به عربستان بود. چرا که ما به نقش ریاض در سطح کشورهای اسلامی و منطقه و جایگاه آن و اشتراکات فیمابین باور داریم.
او در خصوص حضور گروههای مسلح مخالف ایران در شمال عراق گفت: حضور احزاب مخالف حکومت ایران یکی از مشکلاتی است که بر اوضاع امنیتی مرزها تأثیر گذاشته است. این احزاب سال هاست که از زمان رژیم سابق به عنوان پناهنده در اقلیم کردستان حضور دارند.
حضور آنها به عنوان پناهنده امری طبیعی است، اما حضور آنها به عنوان گروههای مسلح که اردوگاههای نظامی داشته باشند و آموزش ببینند و نیرو استخدام کنند و برای انجام عملیات مسلحانه وارد خاک ایران شوند و سپس به داخل خاک عراق بازگردند، ایجاد مشکل میکند. به این علت که نخست، قانون اساسی عراق اجازه انجام اقدامات خصمانه علیه کشورهای همسایه از خاک عراق را نمیدهد و دوم، ما باید امنیت مرزهای خود را تأمین کنیم و معقول نیست مرزهای عراق برای انجام علمیات علیه کشورهای همسایه باز باشد. این مسئه باعث میشود ایران در واکنش علیه اردوگاههای نظامی در داخل خاک عراق عملیات انجام دهد.
برای حل این مشکل ما سلسله نشستهایی را در سطح شورای امنیت ملی عراق و کمیتههای مشترک بین ایران و عراق مبتنی بر نتایج سفر سه ماه قبل من به تهران برگزار کردیم و به توافقی دست یافتیم که شامل ضرورت تأمین امنیت مرزها، تحویل افراد تحت تعقیب و جلوگیری از ایجاد اردوگاههای نظامی متعلق به گروههای مسلح در مرزها است. امیدواریم این توافق عاملی برای برقراری ثبات و امنیت در مرزها باشد و دولت مرکزی و حکومت محلی اقلیم کردستان ملزم به اجرای این توافق هستند.
نخست وزیر عراق در مصاحبه اختصاصی با این شبکه گفت: سوریه باید به اتحادیه عرب بازگردانده شود. امکان ندارد اوضاع به این گونه ادامه یابد. سوریه به ویژه پس از زلزله اخیر و پیامدهای فاجعه بار آن بر ملت این کشور، در معرض مشکلات واقعی در سطح اقتصادی و معیشتی قرار دارد. سوریه رنجهای بسیار کشیده و زمان آن فرا رسیده است تا با نظام و دولت رسمی این کشور تعامل شود و از زبان گفتگو به جای محاصره و تحریم که جز به زیان مردم نبوده است، استفاده شود.
مذاکره باید در داخل سوریه صورت گیرد، چرا که دخالتهای خارجی در سوریه و منطقه نتیجهای جز خونریزیهای بیشتر نداشته است. از سال ۲۰۱۱ تا کنون درباره جنایتها و دخالتها در سوریه سخن گفته میشود و در نهایت اکنون از مذاکره سخن میگوییم در حالی که این امکان وجود داشت که از همان ابتدا از مذاکره سخن گفت.
"محمد شیاع السودانی" نخست وزیر عراق در مصاحبه اختصاصی با این شبکه گفت: دولت عراق در سال ۲۰۱۴ به صورت رسمی از شورای امنیت خواست تا از بغداد برای مقابله با تروریسم حمایت کند. شورای امنیت در سایه درخواست رسمی عراق، تشکیل ائتلاف بین المللی به فرماندهی آمریکا را تصویب کرد و این ائتلاف بین المللی شکل گرفت.
اما اکنون کار داعش به پایان رسیده است و چیزی به اسم داعش وجود ندارد و فقط گروههای پراکندهای از آن باقی مانده است که ما در حال تعقیب آنها در غارها، کوهها و صحراها هستیم. اکنون نیروهای امنیتی عراق قادر هستند و به درجهای از آمادگی و قابلیت رسیده اند که میتوانند امنیت را در همه مناطق عراق برقرار سازند. از این رو ما به نیروهای رزمی و در نتیجه حضور نظامی خارجی نیاز نداریم. ما فقط به روابط امنیتی، همکاری آموزشی و تبادل اطلاعات نیاز داریم.
لینک مطلب: | http://javaneparsi.ir/News/item/41154 |