printlogo


کالابرگ یا افزایش یارانه نقدی؟
ضرورت هم افزایی برای تأمین حداکثری معیشت مردم
کد خبر: 4951
این روزها همه مسئولان در تلاش اند تا سطع معیشت مردم را بالا ببرند؛ امری که نیاز به یک هم افزایی جامع در سطح ملی با کمک همه مسئولان و مردم دارد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی قم فردا، همین چند روز پیش بود که مجلس شورای اسلامی دولت را موظف و مکلّف کرد تا در سال ۱۳۹۸ ما به ‌التفاوت ریالی ۱۴ میلیارد دلار از منابع حاصل از صدور نفت سهم خود را به شیوه زیر صرف حمایت از معیشت مردم و حمایت از تولید کند:
۱ - واردات یا خرید و حمایت از تولید داخل و توزیع کالاهای اساسی، دارو، تجهیزات پزشکی و نهاده‌ های کشاورزی و دامی با نرخ ارز ترجیحی.
۲ - واردات و یا خرید تولیدات داخل و توزیع کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی و نهاده ‌های کشاورزی و دامی با نرخ ارز نیمایی و اختصاص ما به‌ التفاوت آن با نرخ نیمایی برای معیشت مردم و حمایت از تولید.
۳ – استفاده از «کالابرگ الکترونیکی» برای تأمین کالاهای اساسی مورد نیاز مردم با نرخ ارز ترجیحی و یا پرداخت نقدی.
۴ – ضرورت حُسن نظارت دولت بر اجرای این برنامه و ارائه گزارش عملکرد هر سه ماه یکبار از سوی دولت به کمیسیون ‌های برنامه و بودجه، اقتصاد، کشاورزی و صنایع مجلس شورای اسلامی.

مشخص است که در بند سوم این مصوبه مجلس، سخن از «کالابرگ» و یا همان «کوپن» به میان آمده است؛ واژه ای که همگان را به یاد دهه 60 و  سال های جنگ تحمیلی و دفاع مقدس می اندازَد.

باید گفت تردیدی وجود ندارد که امروزه اداره کشور و زندگی مردم، مهم ترین اولویت نظام تلقی می شود و از این رو همگان تلاش دارند تا کشور و مردم را از وضعیت فعلی نجات دهند. در عین حال باید به این نکته هم توجه داشت که این تلاش همگانی باید با یک برنامه جامع اقتصادی همراه باشد تا پراکنده گویی، پراکنده کاری و سردرگمی وجود نداشته باشد و یا به حداقل برسد.

طرفداران استفاده از کالابرگ چه می گویند؟
به هر حال قائلین به راهکار استفاده از کالابرگ بر این باورند که شرایط کشور یعنی شرایط جنگ اقتصادی ایجاب می کند تا به یک سیستم منضبط توزیعی روی آوریم. آنان معتقدند که با کاهش درآمدهای عمومی و کمبود برخی اجناس در این شرایط و در عین حال ثابت ماندن و یا حتی بیشتر شدن تقاضا بر اثر بار روانی ایجاد شده بر روی جامعه، باید توزیع کالاها بویژه کالاهای اساسی با نظم حداکثری همراه باشد تا رانت و هرج و مرج احتمالی به حداقل برسد. البته قرار است تا استفاده از این کالابرگ به صورت الکترونیک و بر اساس کد ملی هر هموطن باشد تا رانت احتمالی توزیع کوپن کاغذی پدید نیاید.

به بیان دیگر این راهکار چنین بیان می دارد که کوپن یا کالابرگ در شرایط فعلی بهترین گزینه است که از آن طریق می ‌توان نسبت به تأمین نیازهای اساسی مردم اقدام کرد تا بتوان در شرایط سقوط آزاد قدرت خرید مردم آن ها را در چرخه مصرف نگاه داشت.

در عین حال نظر فعلی دولت بر این است که مهم ترین مسئله امروزی کشور، تأمین کالاهای اساسی مردم است که بر اساس نظر دولت این کالاها باید به وفور و با قیمت مناسب در دسترس همگان باشد؛ نکته ای که در این روزهای اخیر کمتر دیده شده و از این رو به نظر می رسد که نمایندگان مردم در مجلس به این جمع بندی رسیده اند که نباید با حرف های تکراری و بعضا عمل نشده دولت به چاه رفت و این بوده که بحث کالابرگ الکترونکی را مطرح کرده اند و دولت را مکلف کرده اند تا در سال 1398 از آن استفاده کند.

طرفداران راهکار افزایش یارانه های نقدی چه می گویند؟
و اما نظر دیگر در این موضوع، افزایش یارانه های نقدی است. طرفداران این نظریه بر این باورند که استفاده از کوپن یا کالابرگ برای کمبودهای واقعی است؛ در حالی که کمبودهای فعلی در کشور بیشتر کمبودهای ساختگی و حاصل جولان بیش از اندازه «دلّالان از خدا بی خبر» است. همچنین اینان چنین می اندیشند که کالابرگ همیشه آخرین راه حل برای منضبط کردن سیستم توزیع و به نوعی نشاندهنده تسلیم سیستم اجرایی در برابر مشکلات قابل حل است.

آن گونه که برخی کارشناسان اشاره دارند؛ توزیع بیشتر یارانه های نقدی ممکن است سبب تورم بیشتر شود؛ اما در عین حال برخی دیگر از کارشناسان بر این باورند که پرداخت مبالغی به عنوان یارانه نقدی آن چنان محدود و آن چنان مورد نیاز مردم است که اساساً نمی ‌تواند فشار تورمی دیگری اضافه کند.

در مجموع به نظر می رسد که همه مسئولان بر این باورند که باید به کمک مردم و اقتصاد معیشتی آنان شتافت؛ چه با استفاده از کالابرگ و چه با افزایش یارانه های نقدی؛ اما به نظر می رسد در کنار این راهکارهای مُسکّنی و موقّتی، باید تدبیری اندیشیده شود تا بتوان با تکیه بر تولید داخلی و همچنین اجرایی شدن عملی اقتصاد مقاومتی، خود را در برابر هر نوع تهدید واکسینه کنیم؛ در عین حال که لازم است تا از اردوگاه دولت و مجلس و همه مسئولان، تنها و تنها یک صدا بلند شود که همانا ارتقای اقتصاد ملی بر اساس یک برنامه جامع است تا ان شاء الله عزت و اقتدار مستدام نظام مقدس جمهوری اسلامی محفوظ بماند و البته ارتقا یابد.

انتهای پیام/120
لینک مطلب: http://javaneparsi.ir/News/item/4951