حجتالاسلام محمدحسنی با بیان اینکه قرآن پر از آیاتی است که ما را به تعقل دعوت میکند، افزود: تحقیق و پژوهش کلید حقیقی پیشرفت کشور است و قطار تحقیق و پژوهش باید جامعه هدف را به ایستگاه پیشرفت توحید محور برساند.
وی ادامه داد: اسلام ما را بهدقت و نگاه عمیقتر پیرامون موضوعات دعوت میکند؛ زیرا از منظر اسلام کارهای بدون تحقیق و تفکر، بیفایده هستند؛ بنابراین هیچ تلاشی بدون تحقیق مفید واقع نخواهد شد و به فرموده حضرت علی (ع) هیچ راهی برتر از تحقیق نیست.
رئیس سازمان عقیدتی سیاسی ارتش با اشاره به تعریفهای موجود درباره معنای تحقیق عنوان کرد: تحقیق در معنای لغوی خود به معنای نهایت دقت در جستوجوی هر چیزی است؛ اما در اصطلاح قرآنی، علمآموزی و تحقیق مصادف با دستیابی به حقیقت موضوعات است.
حجتالاسلام محمدحسنی به تفاوتهای موجود میان تحقیق و پژوهش اشاره و بیان کرد: پژوهش صرف جستوجوی گزارههای علمی بدون توجه به نتایج آنان است؛ اما در تحقیق، محقق از کنار هم گذاشتن یافتههای مختلف بهدستآمده، اقدام به نتیجهگیری نیز میکند.
وی با بیان اینکه صرف اطلاع از یک موضوع ارزش محسوب نمیشود و ارزش زمانی حاصل میشود که انسان به درک از موضوعات برسد، افزود: در اصطلاح حوزوی دو لغت روایت و درایت وجود دارد؛ روایت صرفاً به نقل یک پدیده میپردازد؛ اما درایت، انسان را به درک و فهم موضوع دعوت میکند؛ بنابراین ائمه معصومین (ع) به ما توصیه کردهاند که همواره به دنبال درایت و فهم موضوعات باشیم.
رئیس سازمان عقیدتی سیاسی ارتش با بیان چرایی اهمیت تحقیق و پژوهش در آموزههای دینی اسلام، افزود: تحقیق و پژوهش کلید بلوغ فکری انسان است. تکلیف جز بر توان و بلوغ تعلق میگیرد و انسانهای پرتوان هستند که میتوانند کارهای بزرگ را به سامان برسانند؛ بنابراین علمای دینی به تحقیق و محققان اهمیت زیادی میدهند.
حجتالاسلام محمدحسنی با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظلهالعالی) مبنی بر اینکه دانش و پژوهش کلید پیشرفت کشور است، تأکید کرد: دانش قدرت آفرین است و کسی که به آن دست پیدا کند، سروری میکند و کشورهایی که عاری از دانش باشند و یا به دنبال آن نروند، تحت سلطه قرار خواهند گرفت.
رئیس سازمان عقیدتی سیاسی ارتش ادامه داد: جامعه اسلامی اگر بخواهد در جهان سروری کند، باید به سمت کسب علم و دانش برود و کسب دانش، بدون تحقیق و پژوهش محقق نخواهد شد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با برشمردن شاخصهای یک تحقیق مفید، بیان کرد: مسئلهمحور بودن یکی از شاخصهای بسیار مهمی است که نشان میدهد یک تحقیق مفید بوده یا خیر؛ یعنی تحقیقی که انجام میشود، باید در راستای حل مشکلات و گرههای موجود در کشور و یک سازمان باشد و در این مسیر، پژوهشگر با پشتکاری که از خود بروز میدهد، علاوه بر آگاهی خود، جامعهاش را نیز بیدار و آگاه میکند.
حجتالاسلام محمدحسنی شکستن مرزهای دانش را یکی دیگر از شاخصهای مفیدبودن یک تحقیق دانست و افزود: تحقیقهای انجامشده باید بدیع باشد و محققی که آن تحقیق را انجام داده است در نهایت باید مرزهای دانایی را جابهجا و ایدههایی نو خلق کند؛ بنابراین هدف از پژوهش، ارتقای علوم و دانشهای گذشته است؛ البته در این مسیر، محقق باید از دانشهای دیگران نیز استفاده کند.
رئیس سازمان عقیدتی سیاسی ارتش با بیان اینکه دانشی که ما را در مسیر توحید و یکتاپرستی قرار دهد از منظر اسلام توصیه شده است، گفت: دانشی مفید است که توأمان با دین باشد. علم و دین با یکدیگر در یک راستا هستند و اگر دین از علم جدا شود، قطعاً آن علم تبدیل به آتش میشود.
لینک مطلب: | http://javaneparsi.ir/News/item/52122 |