امروز باوجود افزایش جمعیت و در ادامه آن افزایش نرخ مرگ و میر و فشار بر آرامستانهای موجود در استان قم، نیاز احداث آرامستان جدید در برخی از مناطق شهرکنشین بیشازپیش احساس میشود.
به گزارش
پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» قم با جمعیت بیش از یک میلیون نفر و حضور زائران و تردد بسیاری در محورهای استان به دلیل قرار گرفتن در مسیر مواصلاتی۱۷
استان کشور، سالانه شاهد مرگ و میر قابل توجهی است. قبرستانهای موجود در این شهر، مانند قبرستان باغ بهشت و قبرستان وادیالسلام، سالهاست که به ظرفیت کامل خود رسیدهاند. این قبرستانها نه تنها برای ساکنان قم، بلکه برای بسیاری از شیعیان و مسلمانانی که آرزوی دفن در این شهر مقدس را دارند، مورد استفاده قرار میگیرند.
با این حال، افزایش جمعیت و نرخ مرگ و میر، فشار زیادی بر قبرستانهای موجود وارد کرده است. بسیاری از خانوادهها مجبورند برای دفن عزیزان خود به قبرستانهای خارج از شهر یا حتی شهرهای اطراف مراجعه کنند. این موضوع نه تنها از نظر عاطفی دشوار است، بلکه هزینههای مالی و زمانی زیادی را نیز به همراه دارد.

فوت بیش از ۷ هزار نفر در سال گذشته
از همین رو سید سیفالدین موسوی در گفتگو با خبرنگار «قم فردا» با اشاره به آمار فوتیهای سال گذشته، اظهار داشت: سال گذشته ۷ هزار و ۴۰۸ نفر در قم فوت کردند که از این تعداد ۴ هزار و ۳۴۹ نفر مرد و ۳ هزار و ۵۹ نفر زن بودند.
وی ادامه داد: همچنین باید اشاره کرد که از این تعداد ۱۲ درصد متوفیان غیربومی هستند .
مدیرعامل سازمان آرامستانهای شهرداری قم با اشاره به آمار شهدای حاضر در این آرامستان، گفت: ۴۳۸ شهید والامقام در این آرامستان دفن شدهاند.
وی خاطرنشان کرد: در سال گذشته ۱۱۶ نفر از خانواده شهدا و ایثارگران به دیار حق شتافتهاند که در قطعه ایثارگران آرمیدند.
ظرفیت آرامستان بهشت معصومه تا یک دهه کافی است
موسوی با اشاره به آرامستان بهشت معصومه (س)، ابزار داشت: در ابتدا برای این آرامستان ۱۰۰ هکتار زمین در نظر گرفته شد که سال ۱۳۹۴ ظرفیت آن پر شد.
وی اضافه کرد: اما در ادامه ظرفیت آرامستان بهشت معصومه (س) به ۲۵۰ هکتار افزایش پیدا کرد و در حال حاضر این ظرفیت برای شرایط عادی یک دهه آینده کافی است؛ ولی باید بازهم به فکر توسعه آن باشیم.
در گذشته در سطح شهر قم آرامستانهای متعددی وجود داشت که رفتهرفته دفن اموات در آن ممنوع شد بقاع متبرکه هم جای فعالیتهای فرهنگی است از طرفی مردم توان پرداخت پولهای کلان برای خرید قبور در جوار بقاع متبرکه را ندارند و همین موضوع باعث شده است که آرامستان مجاز برای دفن اموات کم شود.
شهر قم با کمبود آرامستان مواجه است
با توجه به این موضوع بر اساس گزارش روابط عموی شورای شهر، سید مجتبی سبحانی ثابت اظهار داشت: امروز شهر قم با کمبود آرامستان مواجه بوده و باید برای چهار سمت شهر آرامستانهای جدید ساخته شود.
وی از حل مشکلات آرامستان دارالسلام خبر داد و افزود: بسیاری از مشکلات دارالسلام حلشده و قبل از ساخت آرامستان دیگری در قسمت جنوبی شهر این آرامستان باید راهاندازی شود.
عضو شورای اسلامی شهر از قیمتهای نجومی قبور در داخل شهر گلایه کرد و گفت: متأسفانه امروز شاهد فعالیت مافیای قبر در داخل شهر هستیم که باید جلوی این جریان گرفته شود و ساخت آرامستان جدید بهترین راهکار برای کاهش قیمت قبر است.
نیاز شهرکهای جدید به میادین میوه و آرامستان
علاوه بر این به نقل از روابط عموی شورای شهر ماشاالله سعادتمند در صد و شصتمین جلسه رسمی و علنی شورای اسلامی شهر مقدس قم نیز به راهاندازی شهرکهای جدید جمعیتی در قم اشاره کرد و اظهار داشت: پردیسان و شهرکهای جدید بهعنوان هاب های جدید جمعیتی در قم شهر قم را با مجموعهای از چالشهای جدید روبهرو میکند.
وی به نیاز شهرکهای جدید به میادین میوه و ترهبار و آرامستان اشاره کرد و افزود: باید تمام نیازهای مردم در این شهرکها تأمین و در دسترس مردم قرار گیرد.
عضو شورای اسلامی شهر قم تأکید کرد: قبل از ساکن شدن مردم در این مناطق جدید باید نیازهای آنان دیده شود تا به مشکلات پیچیدهای برخورد نکنیم.
وی بر انجام مطالعات زیستمحیطی دقیق قبل از جانمایی آرامستان تأکید کرد و گفت: حتماً برای ساخت آرامستان جدید مطالعات جامع زیستمحیطی انجام شود که مشکلات آرامستان دارالسلام تکرار نشود.

شهر قم کلانشهر است با توجه به وسعت شهر، مردم باید از برخی از نقاط مسیر ۲۰ تا ۳۰ کیلومتری را بپیمایند به ویژه از سمت پردیسان و جمکران مسافت زیادی باید طی شود و این امر هزینههای ایاب و ذهاب و سوخت و تصادف و محیطزیست را به همراه دارد از این رو نیاز است تا در قم آرامستان جدید ساخته شود.
ساخت آرامستان جدید در پردیسان برای تسهیل تدفین متوفیان
از همین رو سید سیفالدین موسوی نیارکی به نقل از روابط عمومی شهرداری قم با اشاره به خدمات ارائهشده در سال گذشته گفت: برای کاهش زمان انجام مراحل قانونی، پزشک قانونی و نمایندگان ثبتاحوال در بهشت معصومه مستقر شدهاند تا خانوادهها نیاز به مراجعههای مکرر نداشته باشند. همچنین، نمایندگان بهداشت بر این فرآیندها نظارت میکنند.
وی درباره آمار تدفین در قم اظهار داشت: از کل متوفیان استان،
۳۰ درصد در آرامستانهای استان قم و ۱۰ درصد متعلق به شهرهای دیگر کشور هستند.
مدیرعامل سازمان آرامستانهای شهرداری قم با اشاره به تعداد آرامستانهای شهر گفت: در حال حاضر، ۱۵ تا ۱۶ آرامستان در سطح شهر وجود دارد که از این تعداد، ۵ تا ۶ مورد بهصورت فعال مورد استفاده قرار میگیرند.
وی از برنامهریزی برای احداث آرامستان جدید در محدوده پردیسان خبر داد و عنوان کرد: با توجه به افزایش جمعیت در این منطقه و مشکلات دسترسی، پیگیر اخذ مجوزهای لازم هستیم تا در آیندهای نزدیک، این طرح اجرایی شود.
نیاز شهر قم به احداث آرامستان جدید
از طرفی هم مهدی اصفهانیانمقدم به نقل از روابط عمومی شهرداری قم، اظهار کرد: برای رفاه حال شهروندان باید به فکر راهاندازی یک آرامستان جدید در سمت دیگری از شهر قم باشیم.
وی افزود: یک گزینه احداث آرامستان بهشت فاطمه است که شهرداری برای آن هزینه کرده و ظرفیتی به وجود آمده است.
معاون شهردار قم با اشاره به اینکه امروز این آرامستان از نظر حقوقی مشکلی ندارد، عنوان کرد: اتفاق باید با یک اقدام مبارک همچون دفن یک شهید همزمان رقم بخورد.
در هر حال امروز قم به عنوان شهری مقدس، شایسته آن است که نه تنها در زمان حیات، بلکه پس از مرگ نیز مکانی مناسب و آرام برای شهروندان و زائرانش فراهم کند و با توجه به رشد جمعیت استان باید برای ایجاد برخی زیرساختها مانند آرامستان هم برنامهریزی شود.
انتهای خبر /160