اختلالات کمی و کیفی اسپرم به عنوان یکی از علل ناباروری مردان است که جهت درمان بر حسب علت آن، از روشهای جراحی یا غیر جراحی استفاده میشود و غیر از مواردی مانند دوالی یا انسداد در مجاری انزالی و غیره که با روشهای جراحی درمان میشوند در سایر موارد درمانهای رایج چندان رضایت بخش نیست و نیاز به انجام پژوهشهای بیشتر جهت یافتن روشهای درمانی بهتر و موثرتر در این زمینه محسوس است.
در منابع طب سنتی ایران ناباروری در هر ۲ جنس زن و مرد به تفصیل مورد بررسی قرار گرفته و اختلالات کمی و کیفی مایع منی به عنوان یکی از علل ناباروری مردان عنوان و درمانهای مختلفی جهت آن ارائه شده است.
تدوین پروتکل درمانی ناباروری از دیدگاه طب سنتی که از دید دیگری به این موضوع مینگرد میتواند افق جدیدی برای درمانهای نوین ناباروری در ایران و جهان باز کند.
سمانه رمضانی گیوی متخصص طب سنتی در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره ناباروری، اظهار کرد: یکی از مشکلاتی که گاه باعث نگرانی زوجهای جوان میشود ناباروری است؛ ناباروری علل و عوامل متعددی دارد و شناسایی آنها نیاز به بررسی توسط پزشک متخصص دارد، بعضی از این عوامل قابل درمان هستند و بعضی دیگر غیر قابل درمان شناخته میشوند.
وی بیان کرد: در ۱۰ درصد از ناباروریها نیز به طور کلی تمامی آزمایشات پزشکی سالم هستند و علت ناباروری تشخیص داده نمیشود؛ رویکرد خاص طب سنتی درباره موضوع ناباروری علیرغم اشتراکاتی که با رویکرد طب جدید دارد از بعضی نظرات نیز متفاوت است، این تفاوت سبب میشود متخصصان طب سنتی بتوانند از زاویه دیگری نقش مفید خود را در درمان بسیاری از موارد ناباروری ایفا کنند.
رمضانی گیوی ادامه داد: این در حالی است که بسیاری از زوجها از مزایای استفاده از روشهای طب سنتی در رابطه با حل مشکل ناباروری خود آگاه نیستند؛ در تعدادی از موارد ناباروری که علت آنها با روشهای طب جدید تشخیص داده نمیشود، طب سنتی قادر است علت این مساله را تشخیص داده و راهی برای درمان آن بیابد.
این متخصص طب سنتی افزود: گاهی مشاهده میشود که آزمایشات پزشکی هر ۲ نفر سالم است و زوجین حتی با رعایت تمام نکاتی که پزشک به آنها توصیه میکند همچنان باردار نمیشوند؛ گاهی نیز باروری اتفاق میافتد، اما در روزها یا هفتههای اول به دلایل نامعلوم دچار سقط میشود.
وی ادامه داد: در تعدادی دیگر از موارد ناباروری، پزشکان با آزمایشات مرسوم علت ناباروری را مشخص میکنند، اما تلاششان برای درمان علت تشخیص داده شده، بینتیجه میماند؛ در مواردی نیز با درمانهای صورت گرفته آزمایشات اصلاح میشوند، اما همچنان باروری رخ نمیدهد، این در حالی است که داروها و روشهایی که در طب جدید برای کمک به باردار شدن زوجین استفاده میشود همیشه خالی از خطر نیست و گاه عوارض جانبی این روشها میتواند سلامت مادر را تهدید کند.
رمضانی تشریح کرد: مواردی که ذکر شد در کنار هزینههای بسیار بالای روشهای کمک باروری و بسیاری موارد دیگر از نارساییهای رویکرد طب جدید در درمان ناباروری به شمار میروند؛ استفاده از روشهای تخصصی طب سنتی در کنار بهره گیری از امکانات طب جدید میتواند در کاهش این نارساییها موثر باشد و مشکل ناباروری خانوادهها را به نحوی موثرتر، سالمتر و کم هزینهتر درمان کند.
این متخصص طب سنتی گفت: در تمامی موارد ذکر شده متخصصین طب سنتی ضمن رویت نتایج آزمایشات و مدارک پزشکی قبلی زوجین، هر ۲ را بطور کامل بررسی و معاینه میکنند و آزمایشات لازم را بهعمل میآورند؛ پس از تشخیص عامل یا عوامل دخیل در ناباروری، برنامه درمانی خاصی متناسب با مشکل زوجین طرح ریزی میشود که میتواند شانس باروری را در ماههای آتی به نحو قابل توجهی افزایش دهد.
وی اظهار کرد: این موضوع در اغلب موارد میتواند نیاز زوجین به استفاده از روشهای کمک باروری را کم کند؛ حتی در شرایطی که زوجین ناچار به استفاده از این روشها باشند، درمانهای تخصصی طب سنتی میتوانند با رفع موانع موجود شانس موفقیت انواع روشهای کمک باروری را افزایش دهند.
رمضانی بیان کرد: همانطور که ذکر شد ناباروری از دیدگاه طب سنتی علل گوناگونی دارد که تشخیص آنها در هر زوج نیازمند انجام بررسیهای خاص است؛ از مهمترین این علل میتوان به اشکالات ساختاری رحم، سوء مزاجات گرم، سرد، تر یا خشک رحم، تجمع مواد زائد بدن یا بخارات ناشی از آنها در رحم، چاقی یا لاغری شدید مادر، مشکلات خلقتی (مانند بیماریهای ژنتیک) و تنشهای روحی و روانی اشاره کرد.
این متخصص طب سنتی ادامه داد: همچنین از علل ناباروری در مردان میتوان اشکالات ساختاری یا ژنتیکی و سوء مزاجات مختلف را نام برد؛ نکته قابل توجه این است که اگرچه تمامی علل ناباروری قابل درمان نیستند، اما تعدادی از ناباروریها که از سوی متخصصان طب جدید غیر قابل درمان تشخیص داده میشوند، گاهی با استفاده از روشهای بسیار ساده و کم هزینه طب سنتی درمان میشوند و زوجین را از درگیر شدن در فرآیندهای پیچیده و پرهزینه درمان بی نیاز میکنند.
وی گفت: در اینجا لازم است ۲ نکته ذکر شود؛ نکته اول اینکه متخصصان طب سنتی، پزشکانی با سابقه هفت سال تحصیل پزشکی عمومی و حداقل چهار سال تحصیل در رشته تخصصی طب سنتی در دانشگاههای معتبر علوم پزشکی کشور هستند و برای انجام مداخلات تشخیصی و درمانی در این زمینه، حائز صلاحیتهای لازم هستند؛ بنابراین زوجهایی که جهت بهبود باروری خود تمایل به استفاده از روشهای طب سنتی دارند، لازم است به منظور دریافت خدمات تخصصی طب سنتی به این متخصصان مراجعه کنند و از مراجعه به سایر افراد یا مراکز مدعی در این زمینه که فاقد صلاحیتهای کافی هستند پرهیز کنند.
رمضانی گفت: در حال حاضر سلامتکدههای دانشگاهی طب سنتی مطمئنترین مراکز برای دریافت خدمات تخصصی طب سنتی توسط متخصصین این رشته هستند؛ نکته دیگری که در این زمینه باید مورد توجه قرار گیرد لزوم تبعیت بیمار از درمان است.
این متخصص طب سنتی بیان کرد: درمانهای طب سنتی در بیشتر موارد کم عارضهاند و عود بیماری در آنها بسیار کمتر رخ میدهد؛ با این حال باید در نظر داشت که این درمانها بر پایه اصلاح سبک زندگی و برطرف کردن عامل ایجاد کننده بیماری طرح ریزی میشوند و برای اثربخشی، نیاز به اجرای دقیق دستورات توسط بیمار دارند.
وی یادآوری کرد: عدم تبعیت بیمار از توصیههای متخصص طب سنتی میتواند بر نتیجه بخشی این درمانها تاثیر منفی داشته باشد؛ از این رو توصیه میشود زوجهای ناباروری که تحت درمان این روش قرار میگیرند، علاوه بر مصرف صحیح داروها به توصیههای صورت گرفته توسط متخصصین طب سنتی نیز بطور کامل عمل کنند.
لینک مطلب: | http://javaneparsi.ir/News/item/9683 |