printlogo


به بهانه شب یلدا؛
شب چله متفاوت در قم
شب چله متفاوت در قم
کد خبر: 1107
یکی از ویژگی های مردم قم برای برگزاری مراسم ها حضور در حرم حضرت معصومه(س) و مسجد مقدس جمکران است؛ سالهاست مردم قم برای سپری کردن طولانی ترین شب سال این دو مکان مقدس را انتخاب می کنند..
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی قم فردا، شب یلدا در قم نیز مانند همه استان های کشور رسم و رسومات و آئین های خاصی دارد یکی از ویژگی های استان قم حضور اقوام مختلف از جمله آذری زیان ها هستند که رسم های خاص شب یلدا را دارند.

البته برخی از رسوماتی که در گذشته در میان اقوام مختلف در سراسر کشور  وجود داشت تقریبا برگزار نمی شود و تنها برخی از این مراسم ها از جمله شب نشینی در منزل بزرگترها هنوز پا برجا است.

همچنین یکی از رسم‌های جالب و زیبای ایرانی‌ها در شب یلدا، تفأل زدن به دیوان حافظ و خواندن اشعار عرفانی اوست که برگرفته از آیات قرآن است.

شهر مقدس قم به عنوان پایتخت تشییع شناخته شده است و مردم آن از دیرباز تمام مراسم های مذهبی از جمله عزاداری ها  و شادی ها را به صورت کامل برگزار می کنند مراسم هایی که شاید در دیگر نقاط توجه زیادی به آن نشود مردم شهر مقدس قم به انجام آن پایبند هستند.

از جمله این مراسم ها جشن سالگرد ورود حضرت معصومه(س) به شهر مقدس قم است که هر ساله با شکوه فراوانی انجام می شود در کنار مراسم های مذهبی مردم قم به انجام مراسم های ملی که در امتداد آیین های اسلامی است پایبند هستند از جمله مراسم شب یلدا که از آیین های ایرانی است که در آن صله رحم که از تاکیدات اسلام است انجام می شود.

یکی از ویژگی های مردم قم برای برگزاری مراسم ها حضور در حرم حضرت معصومه(س) و مسجد مقدس جمکران است؛ سالهاست مردم قم برای سپری کردن طولانی ترین شب سال این دو مکان مقدس را انتخاب می کنند..

در میان قمی ها و اقوامی مانند آذری ها در شب چله  اگر دختری تازه‌عروس باشد خانواده او هدیه‌ای با مقداری آجیل و میوه و شیرینی به منزل داماد می‌آورند و اگر پسر و دختری با هم نامزد باشند، خانواده‌ پسر در شب یلدا هدیه‌ای برای این دختر به منزل پدرش می‌برند.

در گذشته اوایل شب یلدا بعضی از پسر بچه‌ها به بالای پشت بام منازل رفته و ریسمانی را به یک شال بزرگ بسته به پایین و به طرف درب خانه‌ها می‌‌فرستادند و شعر می‌خواندند و سپس صاحب‌خانه مقداری آجیل و میوه و شیرینی در شال آن‌ها می‌گذاشت و بچه‌ها از صاحب‌خانه تشکر می‌کردند.

مردم قم از خیرین ترین مردمان کشور هستند و در طول سال در مراسم های مختلف به فقرا کمک می کنند شب چله نیز بهانه خوبی برای کمک به خانواده های نیازمند است و مردم قم در این شب با تهیه خوراکی ها مخصوص شب یلدا و هدیه به خانواده های نیازمند آنها را در شادی این شب شریک می کنند.

از نظر دین مبین اسلام ، آئین و رسوم گذشتگان (قبل از اسلام) اگر حاوی مصادیق اخلاقی بوده و با دستورات دینی و اخلاقی مغایرتی نداشته باشد ، مورد تائید قرار دارد.

امیرالمؤمنین امام علی (ع) می فرمایند: " آیین پسندیده ای را بر هم مریز که بزرگان این امتْ بِدان رفتار نموده اند و به وسیله آن، مردم به هم پیوسته اند، و رعیّت با یکدیگر سازش کرده اند؛ و آیینی مگذار که چیزی از سنّت های نیک گذشته را زیان رسانَد تا پاداش از آنِ نهنده سنّت باشد و گناه شکستن آن بر تو مانَد" ، در نتیجه شب یلدا نیز چون حاوی رسوم ارزشمندی چون تکریم بزرگان ، صله رحم و...مورد تائید اسلام می باشد.

از جمله رسوم بسیار زیبا و پسندیده ایرانی در این شب که در اسلام نیز بسیار به آن سفارش شده و قمی ها از دیرباز به آن پایبند هستند، عیادت از سالمندان و بیماران است. ملاقات با خویشاوندان و دوستان و رسیدگی به احوال نیازمندان، به ویژه نیازمندان خویشاوند، از جمله آداب پسندیده و نیکویی است که در پرتو دستورات جامع و کامل اسلام، مردمان شریف ایرانی در شب یلدا و دیگر شب‌های طولانی و بلند زمستان به آن اهتمام می‌ورزند.

انتهای پیام/170
لینک مطلب: http://javaneparsi.ir/News/item/1107