جو روانی حاکم به دنبال انتخاب «جو بایدن» نامزد ریاست جمهوری آمریکا بر روند عرضه و تقاضای بازارهای مالی کشورمان تاثیر گذاشته است و تا این لحظه روند بازار دلار، سکه و طلا با ریزشهای چشمگیر خود، خریداران، فروشندگان و دلالان را غافلگیر کرده است.
البته این هیجانات تحت تاثیر انتخابات آمریکا به قیمت سکه و دلار ختم نشده و حالا بازار مسکن هم تحت تاثیر این انتخابات قرار گرفته است و در روزهایی که جو کاهش قیمت بر بازارهای مختلف مسلط شده ، حالا بازار مسکن هم شاهد واکنشهای لحظهای است.
طی روزهای گذشته انتشار آگهیهای فروش مسکن مُهر تاییدی بر این ادعاست. با این حال از نگاه برخی از کارشناسان ممکن است واکنش بازار مسکن به ریزش به اندازه بازار خودرو، دلار و طلا نباشد.
اگر چه هنوز ثبت قیمتها در سایتهای خرید و فروش اینترنتی با محدودیتهایی همراه است اما مشاهدات میدانی نشان میدهد در سه روز گذشته تعداد آگهیهای فروش مسکن در شهرهای مختلف کشور بسیار افزایش یافته است. همچنین در بازار اجاره نیز مالکانی که تا پیش از این تنها به دریافت رهن راضی بودند، حالا با تغییر رویه، مبالغ رهن را کاهش داده و به اخذ اجاره بها در کنار مبلغ رهن راضی شدهاند.
در شرایطی که بسیاری از مالکان و دلالان تا چند روز پیش حاضر به فروش ملک خود نبودهاند و سودای سود بیشتر را در سر میپروراندند حالا نه تنها مالکان جزء بلکه دلالان این بازار هم از ترس ضررهای چند صد میلیون تومانی و چند میلیاردی، واحدهای خود را به صورت یکجا عرضه کردهاند. این تبلیغات در شرایطی در سایتهای مختلف ثبت شده است که در چند ماه گذشته عرضه، در مقابل تقاضای متقاضیان آنچنان کم بود که خود سبب افزایش قیمتها شده بود.
جدا از اینکه چرا انتخاب رئیس جمهور یک کشور در فرسنگها دورتر از ما بر اقتصاد کشورمان باید تاثیر گذار باشد، حال این سوال مطرح است که این واحدها قبل از این کجا بودهاند که حالا یکجا عرضه میشوند؟
آنچه مسلم است این است که دلالان دلار، خودرو و مسکن که پیشتر تنها به فکر سود حداکثری بودهاند حالا تنها خواستهشان این است که کمتر زیان ببینند. تصویر زیر نمونهای از پیام منتشر شده در یکی از گروههای دلالان خودرو است که این روزها منتشر شده است. محتوای این پیام حاکی از این است که با توجه به شرایط حاکم بر بازار این افراد در حال دلداری دادن به یکدیگر هستند.
در این رابطه حسام عقبائی نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک کشور در خصوص شرایط موجود در بازار مسکن تحت تاثیر برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در گفتوگو با خبرنگار مسکن باشگاه خبرنگاران جوان با بیان اینکه قیمت مسکن از ابتدای سال در حوزه خرید و فروش شاهد رشد ۱۰۰ درصدی بوده است، گفت: در چهار سال گذشته تقریباً قیمت مسکن رشد ۵۰۰ درصدی داشته و البته همسو با نوسانات ارزی در حوزه اقتصاد کشور روز به روز شاهد گرانتر شدن قیمت مسکن به ویژه در حوزه خرید و فروش بودهایم.
نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک کشور توضیح داد: هم اکنون میانگین متوسط قیمت آپارتمان در تهران ۲۵ میلیون تومان است و وامهای ۱۵۰ تا ۱۶۰ میلیون تومانی تنها جوابگوی خرید ۵ تا ۶ متر آپارتمان است، بنابراین عمده کسانی که هم اکنون در بازار مسکن حضور دارند افراد سرمایه گذار هستند.
به گفته عقبائی در یکی دو ماه اخیر شاهد کاهش چشمگیر میزان معاملات مسکن بودهایم.
نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک کشور با بیان اینکه کاهش میزان معاملات مسکن در یکی دو ماه اخیر نقش بسیار موثری در این بازار داشته است، افزود: بازار مسکن همانند بازار سکه و ارز نیست که مالکان آنها به صورت انبوه اقدام به عرضه واحدهای خود کنند بلکه خرید و فروش و یا عرضه حدود ۱ تا ۲ ماه زمان میبرد.
او با بیان اینکه ممکن است در برخی از آگهیها عرضه انبوه مسکن راه شاهد باشیم، اما این به معنای محقق شدن این معاملات نیست گفت: بازار مسکن در این شرایط متقاضیان مسکن را به انجام معاملات ترغیب نمیکند.
عقبائی با اشاره به اینکه بحث فروش و عرضه مسکن حتی در سایتهای مجازی هم به معنای تحقق و معاملات نیست افزود: اخبار انتخابات آمریکا هم که در یکی دو هفته اخیر داغ شده نقش چندانی در رونق این بازار نداشته است.
او تصریح کرد: انتخابات آمریکا نقش چندانی در حوزه بازار مسکن ندارد بلکه این بازار بسیار متاثر از بازار ارز طلا و سکه است و در صورتی که این بازارها با کاهش قیمت روبهرو شوند به طور قطع بر بازار مسکن هم تاثیرگذار خواهند بود.
نایب رئیس اول اتحادیه املاک کشور بیان کرد: در صورتی که روند کاهشی قیمت ارز ادامه داشته باشد و به روند ثابتی برسد به طور قطع یکی از شاخصها در حوزه مسکن به شمار میرود و به نوعی باعث ایجاد ثبات در این بازار هم خواهد شد.
این مقام مسئول توضیح داد: کاهش نرخ ارز باعث کاهش قیمت مسکن نمیشود بلکه به واقعی شدن قیمت مسکن کمک میکند چرا که در چند ماه گذشته قیمت مسکن رشد بسیار نامتعارفی داشته است، به طور مثال اگر قیمت واقعی مسکن متری ۱۵ میلیون تومان باشد هم اکنون در جریان نوسانات اخیر قیمت آن به ۳۰ میلیون تومان رسیده و با کاهش نرخ ارز قیمت آن به ۲۵ میلیون تومان خواهد رسید که این به معنای ارزان شدن قیمت مسکن نیست بلکه به معنای نزدیک شدن به قیمت واقعی است.
عقبائی با بیان اینکه قیمت مسکن در چند وقت اخیر یک رشد نامتعارفی داشته است، گفت: در نیمه دوم سال ۹۹ اگر قیمت ارز کاهش داشته باشد، قیمت مسکن هم متناسب با آن کاهش مییابد.
او با اشاره به اینکه نقش سوداگران در بازار مسکن همانند سایر بازارها بسیار پررنگ است افزود: با توجه به آن که در حوزه مسکن مالیات بر عایدی مسکن و سرمایه نداریم و سرمایه گذارانی که وارد مسکن میشوند توقع این را دارند که سودهای کلان به دست بیاورند، بنابراین این بازار باید با استفاده از ابزارهای فشار کنترل شود.
عقبائی توضیح داد: زمانی که سوداگران در این بازار هستند در جهت بالا بردن قیمتها سعی میکنند معاملات خود را افزایش دهند و با توجه به تثبیت قیمت در بازارهای موازی مانند بورس، ارز، سوداگران سود بیشتری عاید خود میکنند.
نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک کشور اظهار کرد: در بازار مسکن سوداگران به دنبال آن هستند که قیمت مسکن را بالا ببرند، بنابراین باید از ابزارهای اهرمی استفاده کنیم.
او ادامه داد: با توجه به اینکه قیمت مسکن افزایش یافته و از آنجا که مالیات بر عایدی سرمایه وجود ندارد. بنابراین این بازار دچار نوسان میشود به طور مثال اگر افرادی برای خرید مسکن ۱۰۰ میلیارد تومان هزینه کرده باشند هم اکنون سرمایه آنها به ۲۰۰ میلیارد تومان رسیده و هیچ مالیاتی پرداخت نمیکنند این خود باعث ایجاد سودهای کلان برای این بخش شده است.
عقبائی در پایان تصریح کرد: این چنین اقداماتی تاثیر بسیار زیادی بر اقتصاد کشور دارد و در شرایط فعلی ایجاد مالیات بر عایدی مسکن نقش موثری در حوزه مسکن دارد.
کلام آخر اینکه گروهی در حال حاضر در تلاش هستند تا تحت تاثیر اخبار و شایعات مختلف روند حاکم بر بازارهای مالی را دگرگون کنند. حال باید به نظاره نشست و دید آیا این کاهش قیمت تحت تاثیر جو روانی حاکم موقتی است یا قرار است بازار مسکن سر و سامان بگیرد تا بالاخره پس از فراز و نشیبهای بسیار قیمتهای واقعی اعلام شوند تا متقاضیان مسکن به راحتی بتوانند صاحب خانه شوند.
لینک مطلب: | http://javaneparsi.ir/News/item/21583 |