اسلحه انفرادی ژ ۳ تنها سلاح سازمانی ارتش رژیم ستمشاهی بود که همه نیروهای سه گانه ارتش پیش از انقلاب موظف بودند تا از همین اسلحه در همه نیروها استفاده کنند. کارشناسان نظامی معتقد بودند که این اسلحه کارایی مناسبی ندارد و باید سلاح موثر و بهتری نسبت به این سلاح طراحی و ساخته شود. اما زیرساختهای نظامی موجود در رژیم پهلوی در حد تولید سلاحهای جدید و پیشرفتهتر نسبت به این سلاح نبود. تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی که از این سلاح در ارتش استفاده میشد، سلاح موثر دیگری در سازمان ارتش وجود نداشت.
اسلحههای مورد استفاده در ارتش و سایر نیروهای مسلح پس از انقلاب به مرور دچار تغییر شدند و مهندسان ایرانی برنامه ساخت سلاحهای بومی و ایرانی را وارد سازمان رزم نیروهای مسلح کردند. این اسلحهها به مرور از ژ ۳ به سوی سایر اسلحهها همچون کلاشینکف، یوزی، ام پی ۵ و سایر سلاحها تغییر کرد. اما در سالهای اخیر وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در این حوزه فعالیتهای خوبی انجام داده و دستاوردهای خوبی نیز داشته است. البته سایر نیروهای مسلح کشورمان هم در حوزه ساخت سلاح و تجهیزات فعالیتهای خوبی داشتهاند. البته اسلحه ژ ۳ هنوز در سازمان رزم نیروهای مسلح وجود دارد و در کنار سایر سلاحها در برخی عملیاتها کاربرد دارد.
امیر سرتیپ دوم امیرحسین شفیعی فرمانده تیپ ۲۵ واکنش سریع نیروی مخصوص نیروی زمینی ارتش در گفتوگو با خبرنگار دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره سلاحهای مختلف از جمله اسلحه ژ ۳ گفت: ما اصلا از اسلحه ژ ۳ استفاده نمیکنیم. البته باید به این نکته هم اشاره کرد که تا این لحظه هیچ جنگ افزار همتراز و یا بالاتر از این اسلحه ساخته نشده است. اسلحه ام ۱۶ هم چیزی خارج از ژ ۳ نیست. نوع دشمن و منطقه درگیری برای ما مشخص میکند که باید از چه سلاحی استفاده کنیم. ما وقتی در ماموریتهایی مانند پاکسازی ساختمان و یا جنگ در تونل و جنگل هستیم اسلحه ژ ۳ پاسخگو نیست. اما وقتی در دشت باز با دشمن درگیر میشویم این اسلحه ژ ۳ است که برای ما کاربردی واقع میشود. ما سلاحهای مورد نیاز برای مناطق چهارگانه ایران را داریم.
سلاح خیبر یکی از سلاحهای بومی ساخت وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح است که در سال ۱۳۸۱ رونمایی و به یگانهای کاربر تحویل داده شد.
جرم اسلحه: ۳/۷ کیلوگرم.
نواخت تیر: ۸۰۰ تا ۸۵۰ تیر در دقیقه.
برد مؤثر: ۴۵۰ متر.
برد نهایی: ۲۵۰۰ متر.
سرعت خروج گلوله از لوله: ۹۰۰ تا ۹۵۰ متر بر ثانیه.
نوع کالیبر: ۵/۵۶ میلیمتر.
نوع گلوله در خشاب: ۲۰ و ۳۰ تیر.
وضعیت: تک تیر، ۳ تیر و رگبار.
مزیتها: سبک بودن، ظرفیت حمل دو برابر گلوله نسبت به اسلحههای کالیبر ۷/۶۲ میلیمتری، مزیت کارکرد، طراحی ارگونومیک، کاهش نیروی عقب نشینی و افزایش دقت تیراندازی، صدای کم در هنگام تیراندازی و طراحی سه نوع لوله ۶۸۰، ۷۳۰ و ۷۸۰ میلیمتری و امکان شلیک ۳ گلوله پس از هر بار کشیدن ماشه.
سلاح ذوالفقار نیز از دیگر سلاحهای ساخت وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح است که مورد استفاده یگانهای واکنش سریع و تکاور است.
طول: حدود ۸۵۰ میلیمتر.
وزن اسلحه: ۳/۵ تا ۳/۸ کیلوگرم.
نوع کالیبر: ۵/۵۶ و ۷/۶۲ میلیمتر.
سرعت نواخت تیر: ۵۵۰ الی ۶۵۰ گلوله در دقیقه.
سرعت دهانه: ۷۰۹ متر بر ثانیه.
نوع گلوله در خشاب: ۲۰ تیر.
ویژگی خاص: قابل تغییر بودن لوله و کالیبر سلاح، توان تیراندازی با تمام گونههای مهمات سلاح انفرادی موجود در کشور، احتمال کمتر گیر کردن سلاح، استفاده همزمان از دو خشاب، قنداق تاشو، ریلها در اطراف بدنه امکان نصب هرگونه تجهیزات جانبی، استفاده از دو روش برای نشانه روی به سوی اهداف و قابلیت استفاده در ماموریتهای ویژه.
سلاح مصاف از انواع متنوع سلاحهای انفرادی ساخت وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح است که سال گذشته نیز نسل دوم آن نیز رونمایی و به نیروی زمینی ارتش تحویل داده شد.
وزن: بدون خشاب، ۳ کیلوگرم و با خشاب، ۳ کیلو و ۲۰۰ گرم.
نوع کالیبر: ۵/۵۶ میلیمتر و ۷/۶۲.
نوع خشاب: ۲۰ و ۳۰ تیر.
نواخت تیر: ۷۰۰ الی ۱۰۲۵ گلوله در دقیقه.
برد موثر: ۳۵۰ متر.
سرعت دهانه گلوله: ۸۵۰ الی ۹۵۰ متر بر ثانیه.
سرعت شلیک گلوله: ۹۰۰ متر بر ثانیه.
نوع گلوله: ترکشی.
تعداد خان گلوله: ۶ خان راست گرد.
ویژگیها و مزیتهای خاص: سبک بودن، وجود ریلهای مختلف برای نصب انواع تجهیزات، عمر بالای لوله، قنداق تسلکوپی و قابلیت استفاده در ماموریتهای کماندویی توسط نیروهای ویژه.
این تفنگ یکی از اسلحههای تک تیرانداز بومی و ساخت کشورمان است که سال ۱۳۹۱ در سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نیروی زمینی ارتش طراحی و رونمایی شد.
کالیبر: ۱۴/۵ میلیمتری.
برد عملیاتی: ۴ کیلومتر.
وزن: ۲۲ کیلوگرم.
طول: ۱/۵ متر.
تعداد کاربران ضروری: ۳ نفر.
کارایی: قابلیت تخریب سنگرهای بتنی، نفوذ به ادوات زرهی، بالگردها و تجمعات نفرات دشمن.
ویژگی خاص: این تفنگ قابلیت رقابت با اسلحههای سری M ۱۰۷ آمریکایی را دارد.
تفنگ تکتیرانداز هویزه یکی از اسلحههای ساخت صنایع دفاعی ایران است که ۲۶ مهرماه ۹۶ در نمایشگاه صنایع نظامی ایپاس (تجهیزات و تسلیحات پلیس) رونمایی و معرفی شد.
سرعت دهانه آتشبار: ۸۳۰ متر بر ثانیه
طول لوله: ۷۴ سانتی متر
طول اسلحه: ۱۴۶ سانتی متر
برد اسلحه: ۱/۵ کیلومتر
وزن اسلحه: ۱۳ کیلوگرم
نوع خشاب: قابلیت استفاده از ۵ عدد تیر
دقت: ۱/۵ MOA یا دایرهای به قطر ۶۰ سانتی متر که در نمونه آمریکایی تقریبا دو برابر کمتر است.
ویژگی خاص: تعبیه ریل نصب سامانههای اپتیکی بر روی بدنه.
تفنگ تکتیرانداز حیدر از اسلحههای ساخت نیروهای مسلح کشورمان است که ۲۶ فروردین ماه سال ۹۶ و به مناسبت روز ارتش در سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نیروی زمینی ارتش معرفی شد.
طول کلی: ۱۱۴ سانتیمتر که ۸۱/۲۸ سانتیمتر مربوط به لوله و ۳۳/۶ سانتیمتر نیز به بدنه آن اختصاص دارد.
وزن: ۱۷/۵ کیلوگرم
کالیبر ۱۲/۷ میلی متر.
برد مفید: ۱/۵ کیلومتر
برد مؤثر: ۲ کیلومتر.
بیشنیه برد: ۳ کیلومتر.
عمر لوله: تا شلیک ۵ هزار گلوله.
سرعت ابتدایی شلیک: ۱۷۳۴ متر در ثانیه
کارایی: قاتل خودروهای انتحاری و زرهی، توان نابودکردن سنگرهای مختلف، زره پوشهای سبک، بالگردها و انواع اهداف زمینی.
ویژگی خاص: استفاده از مهمات مخصوص رسام و دودزا و مسلح شدن خودکار پس از هر بار شلیک.
این تفنگ تکتیرانداز یکی دیگر از تفنگهای تک تیرانداز ساخت سازمان جهاد خودکفایی نیروی زمینی ارتش است که در سال ۱۳۹۴ رونمایی و به نیروهای مسلح تحویل داده شد.
وزن: ۶۲ کیلوگرم.
برد: ۴ کیلومتر.
کالیبر: ۲۳ میلیمتر.
ویژگیهای خاص: لوله بسیار بلند برای افزایش شتاب و دقت گلوله، نصب یک شعله پوش بزرگ و نصب بر روی بالگردهای نیروهای مسلح.
کارایی: انهدام سنگرهای بتنی، برجکهای دیدهبانی و سامانههای راداری.
تفنگ تکتیرانداز تک تاب نیز از دیگر تفنگهای تکتیرانداز ساخت صنایع دفاعی کشورمان است که از چند سال اخیر وارد سازمان رزم نیروهای مسلح کشورمان شده است.
کالیبر: ۲۰ میلیمتر.
سرعت دهانه: ۱ هزار متر بر ثانیه.
برد مفید: ۱۷۰۰ متر.
برد موثر: ۲ هزار متر.
وزن اسلحه: ۲۲ کیلوگرم.
عمر اسلحه: ۵ هزار شلیک.
عمر لوله اسلحه: ۲ هزار و ۵۰۰ شلیک.
سیستم اپتیک: سیستم اپتیکی غدیر
ویژگی خاص: مکانیزم عملکرد دستی و به صورت تک تیرانداز.
کارایی خاص: انهدام بالگردها، تانکها و خودروهای زرهی و همچنین نیروهای پیاده دشمن در فواصل دور.
لینک مطلب: | http://javaneparsi.ir/News/item/25911 |