زوجین اغلب با عشق و علاقه زندگی مشترک خود را آغاز میکنند اما با گذشت زمان رابطه عاشقانه آنها رو به سردی رفته و از شور و هیجان اولیه شان کاسته میشود. عشق مانند یک گلدان نیاز به توجه و رسیدگی دارد و در صورت عدم رسیدگی رابطه عاشقانه به مرور زمان سرد میشود.
سرد شدن رابطه زوجین در هر مرحلهای از ازدواج ممکن است پیش بیاید، بنابراین زوجین برای جلوگیری از سرد شدن رابطه عاشقانه، باید علت سرد شدن رابطه و تغییر رفتارهای همسر را یافته و در این راستا قدمی بردارند.
خودپسندی، خودشیفتگی
خودپسندی موجب میشود تا فرد در انواع تصمیم گیریهای روزانه، تنها به خود بیاندیشد و دیگری را از یاد ببرد یا به او بیتوجه باشد. اگر فرد حاضر نباشد در امور منزل یا نگهداری از فرزندان به اندازه همسر خود مشارکت کند، همسر احساس میکند برای او ارزش قائل نیست و از او میرنجد.
خودشیفتگی آفتی دیگر در رابطه عاطفی است. این اختلال روانی باعث میشود فرد خود را بینهایت جذاب بپندارد، نتواند با دیگران همدردی کند و برای رسیدن به اهداف خود از دیگران سوء استفاده کند. بیمسئولیتی، ولنگاری و مواردی از این دست از جمله نتایج این اختلال است.
در اولویت قرار ندادن رابطه
متأسفانه در مدارس و دانشگاهها به افراد آموزش نمیدهند که چطور روابطی موفق با دیگران مانند همسر و همراه آینده خود داشته باشند، چرا که در اولویت قرار دادن رابطهای که افراد در آن هستند سنگ بنای آن رابطه است و در صورت عدم توجه خیلی زود به بنبستی عاطفی برخورد خواهند کرد.
رابطه شما با طرف مقابل همواره به توجه و رسیدگی نیاز دارد. اگر به بهانه وجود بچهها در زندگی از هم دور شوید، بهتدریج فاصلهها پررنگ و پررنگتر میشوند. یادتان باشد اگر کمتر با شریک زندگیتان وقت بگذرانید، روابط جسمی و عاطفیتان را محدود کنید، کمتر از آرزوها و رویاهایتان با یکدیگر صحبت کنید، بین شما دو نفر درهای عمیق شکل میگیرد.
انفجار خشم و عصبانیت
روابط مخدوش توأم با داد و فریادهای بیمنطق افراد را به ورطه منفینگری و بدزبانی نسبت به هم میکشاند. روابط میان دو نفر باید تحت مدیریت و کنترل باشد. اگر زوجین نتوانند عصبانیت و خشم خود را به درستی مدیریت کنند، نتیجه آن چیزی جز استرس مزمن نخواهد بود.
بیوفایی
اعتماد خاکی است که در آن عشق و رابطه مستحکم میروید. اگر اعتماد افراد به یکدیگر خدشهدار شود، ادامه رابطه به راه رفتن با زخمی ناسور در پاها میماند. خیانت مقولهای بسیار پیچیده است که اگر رخ دهد، باعث ایجاد خشم و رنج فراوان در طرف خیانتدیده میشود و متزلزل شدن اعتماد میان افراد عواقبی نظیر ایجاد حس ناامنی، حسادت و احساساتی از این قبیل را به همراه خواهد داشت. صداقت همواره راه حل خوبی برای حل مشکلات مختلف است.
بیاحترامی در رابطه
رابطه عاطفی و احساسی که به شکلگیری پیوندی دائمی میانجامد بسیار عجیبتر و پیچیده است، سیاری از شکستهای عاطفی و احساسی به خاطر خللی که در رابطه زوجین پیش آمده، رخ میدهد، چرا که تحقیر و سرزنش آن روی سکه احترام و همراهی است. اگر زوجین یکدیگر را سرزنش و تحقیر کنند، نسبت به هم بدزبان باشند، دچار سوءتفاهم شده و علاقهشان به یکدیگر را از دست میدهند. تحقیر و سرزنش ویرانگر رابطه است.
جاوید ثمودی روانشناس در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اهمیت بررسی عوامل مهم در ایجاد رابطهای سرد میان زوجین اظهار کرد: گاهی با همسرانی مواجه میشویم که مدتهاست نسبت به یکدیگر مهر، علاقه و دوستی ندارند و حتی گاهی اوقات رابطه آنها در بستری از خشم، نفرت، کینه و بیمهری پیش میرود.
وی افزود: در این شرایط آنها کماکان به زندگی مشترک خود ادامه میدهند، اما این افراد همواره دلایلی برای این نوع رابطه دارند مانند عدم تفاهم و درک متقابل، پشیمانی از انتخاب، مشکلات اقتصادی و ....اشاره کرد.
این روانشناس با بیان ضرورت ارزیابی صحیح علل ارتباط سرد عاطفی افزود: در این شرایط هر یک از زوجین به تناسب دیدگاه فکری و شخصیتی خود بهانه های خاص خود را داشته و علتهای متفاوتی را برای این رابطه سرد بر میشمارند.
ثمودی با بیان اینکه اکثر زوجین در بررسی علل سردی رابطه عاطفی خود انگشت اتهام را به سوی همسر خویش نشانه میروند، تصریح کرد: اگر با نگاهی کارشناسانه و فارغ از جانبداری به این معضل بپردازیم دلایل آن میتواند سردی روابط زوجین باشد.
وی ادامه داد: ازدواج اجباری و بدون علاقه دوطرفه، عدم وجود اشتراکات فکری و اعتقادی، عدم وجود نیازهای عاطفی مشترک، مشغلههای ذهنی و فکری، عدم باورها و اعتقادات مذهبی، ضعف شخصیتی و عدم پایبندی به اصول اخلاقی، عدم داشتن درک صحیح از رابطه زناشویی و معنای ازدواج از مهم ترین این علل به شمار میروند.
ازدواج های اجباری و تأثیر آن بر سردی رابطه عاطفی زوجین
این روانشناس با اشاره به وقوع ازدواجهای اجباری در ایجاد رابطه سرد عاطفی افزود: یکی از بارزترین دلایلی که موجب سردی روابط میشود وقوع ازدواجهای اجباری است و این اتفاق خصوصا در جوامع سنتی و فرهنگهایی که دیدگاه مردسالارانه دارند بیشتر دیده می شود.
ثمودی ادامه داد: پایبندی به اصل رعایت سنتها و خرافههای ناشی از خرده فرهنگهای نادرست باعث شده بسیاری از افراد در سنین جوانی و حتی نوجوانی بدون علاقه فردی وارد رابطه زناشویی با کسی بشوند که حتی شناخت کافی نسبت به او ندارد.
وی در خصوص دیگر علل ایجاد رابطه سرد میان زوجین، افزود: عدم توجه به لزوم وجود اشتراکات فکری و اعتقادی میان زن و مرد از دیگر علل مهم در این زمینه است، به طوری که ناآگاهی خانوادهها و جوانان در اکثر اوقات باعث میشود که معیارهای اساسی برای ازدواج نادیده گرفته شده و معیارهای ظاهری و کم ارزش ازدواج را به سردی کشانده است.
این روانشناس عنوان کرد: بی توجهی به نیازهای عاطفی یکدیگر موجب سرخوردگی زوجین میشود که وجود باورهای نادرست تحت عنوان نجابت و حیا جوانان را مجبور میکند تا از دانستن و شناختن نیازهای عاطفی و احساسی خویش صرف نظر کنند.
ثمودی روانشناس تصریح کرد: از آن جا که هدف اصلی ازدواج یافتن یک همراه و همسر مناسب و مکمل هست، این امر مهم است تا افراد قبل از کمک گرفتن از مشاوران مناسب و مجرب در امر ازدواج به درک درستی از اهداف و نیازهای خود برسند.
وی افزود: زوجها باید قبل از ازدواج با نگاهی واقع گرایانه و منطقی و به دور از خرافه یا خیال پردازی به انتخاب همسر مناسب با خواستهها و روحیات خود بپردازند.
نقش مشکلات اقتصادی در سردی رابطه عاطفی زوج های جوان
وی مشکلات اقتصادی و شغلی را از دیگر علل این رابطه برشمرد و عنوان کرد: گاه زوجین خود را چنان درگیر مسائل اقتصادی میکنند که از نیازهای عاطفی یکدیگر غافل میشوند که این معضل با اندکی هوشمندی و همفکری زوجین در برنامهریزی منسجم اقتصادی و کاهش توقعات رفع میشود.
وی گفت: توجه به اولویتهای حقیقی، طراوت و گرمای زندگی زوجین را حفظ میکند، از این رو با تکیه بر اعتقادات مذهبی و باورهای درونی میتوان کانون پرمهری را در خانواده ایجاد کرد.
وی خاطرنشان کرد: عدم درک صحیح از ازدواج و بی توجهی به ضعفهای عاطفی و رفتاری نقش مهمی در ایجاد ارتباط سرد عاطفی میان زوجین دارد که این معضل ناشی از فقر دانش و بی اطلاعی افرادی است که تنها به دلیل فشار اجتماع، والدین و حلقه آشنایان پا به میدان ازدواج میگذارند.
لینک مطلب: | http://javaneparsi.ir/News/item/26174 |