احساس گناه در انسان باعث گرفتن تصمیمهای اشتباه میشود و به همین دلیل باید بررسی کرد و فهمید که چه کارهایی باعث ایجاد احساس گناه در کودک میشود؟
مقصر شمردن کودکان در ناکامی و سختیهای پدر و مادر
فاطمه کوهپایه زاده روانشناس در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با برخی از رفتارهایی که احساس گناه را در کودک به وجود می آورند اظهار کرد: مقصر شمردن کودکان در ناکامی و سختی های پدر و مادر، یکی از رفتارهایی است که باعث می شود کودک احساس گناه کند چرا که بسیاری از والدین، با برخی از کار و رفتارهای خود این پیام را به کودک میدهند که در مسیر بزرگ کردن آنها رنج بسیاری متحمل شده اند؛ به طوری که مادری که از زایمان سخت و افسردگی بعد از زایمان برای فرزندش صحبت میکند تنها به کودکش این پیام را میدهد که وجود او در زندگی پدر و مادرش بد و مایه ضرر بوده است تا جایی که گاهی حتی کودک آرزو میکند کاش هرگز به دنیا نمیآمد.
وی بیان کرد: گاهی مادران، منت ماندن در زندگی زناشویی را بر سر فرزندانشان میگذارند در حالی که کودکان، قربانی اصلی ازدواجهای بد و نادرست هستند و به همین دلیل، کودک که خود را مسئول رنج بردن مادر میداند از خود بیزار می شود.
این روانشناس تصریح کرد: گاهی والدین، محبت کودک به خود را در گرو انجام کاری میگذارند. به طور مثال؛ به او میگویند که " این قاشق رو به خاطر مامان بخور. " و یا " اگر منو دوست داری این کار رو بکن. " و یا حتی این طور میگویند که " یعنی منو دوست نداری؟ " وبه همین دلیل،کودک که مجبور است کار ناخواستهای را به خاطر کسی انجام دهد برای آن لحظه از آن شخص متنفر میشود و اگر آن کار را هم انجام ندهد همان حس بد را به خود دارد و در نهایت، احساس گناه می کند.
کوهپایه زاده گفت: گاهی والدین، حین عصبانیت کلماتی را بر زبان میآورند که کودک را برای همه عمر از خود متنفر میکنند که از آن جملات می توان به " خدا منو بکشه از دست تو راحت بشم. "، " تو منو پیر کردی"، "آخر از دست تو میمیرم. "، " دستم بشکنه... کاش زبونم لال میشد. " اشاره کرد که آسیب های منفی برای کودک به همراه دارند.
وی ادامه داد: گاهی والدین، فرزندان خود را مقصر کوتاهیهای خود میدانند و این موضوع را می توان از جملاتی چون؛ " تقصیر تو بود خواهرت افتاد. "، " چرا حواست نبود یه کار ازت خواستما. " که از آن استفاده می کنند متوجه شد.
این روانشناس افزود:گاهی فرزندان از زبان والدین خود میشنوند که کاش زود بچه دار نمیشدند که این موضوع، یکی دیگر از رفتارهای مخربی است که باعث می شود کودک احساس گناه کند.
کوهپایه زاده تصریح کرد: والدین باید بدانند که هرگز در مقابل فرزندشان دیگران را نصیحت هایی از قبیل "زود بچه دار نشیا اشتباه ما رو تکرار نکن و اول از زندگیت لذت ببر. " و یا این که " بچه چیه مایه دردسر" یا صحبتهایی که برخی از قدیمیها بیان میکردند و میگفتند " بچه دار همیشه سرش به داره. "، استفاده نکنند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: والدین هرگز در حین تمیز کردن، لباس پوشاندن، دستشویی بردن و انجام کارهای خصوصی کودک خود غر نزنند و منت نگذارند و در وجود کودک احساس گناه به وجود نیاورند.
لینک مطلب: | http://javaneparsi.ir/News/item/26627 |