وی بیان کرد: وقتی ما در راس هرم, نابسامانیهای اقتصادی در سطح کلان داریم و زمانی که از هرم به قاعده سیر میکنیم قاعدتا موضوعاتی مثل ازدواج که خودش یک پدیده اجتماعی است دستخوش تغییرات، و نوسانات بسیار شدیدی میشود. زیرا آمارهای رسمی موجود اعلام کرده است که بین سالهای ۹۸ تا ۹۹ نزدیک به ۳میلیون فرد بیکار داشته ایم که از این این تعداد، یک و نیم میلیون بیکارهای تحصیل کرده هستند. یعنی افراد تحصیلکردهای که شغل ندارند.
این پژوهشگر تصریح کرد: یکی از پارامترهای چندگانه ازدواج، موضوع اشتغال و پارامتر بعدی، هزینههای زندگی است و به همین منظور, اگر به آمارهای یکی دو سال گذشته رجوع کنیم, خواهیم دید که به طور مثال؛ سال ۹۸ متوسط هزینه سالانه زندگی خانواده شهری، نزدیک به ۵۰ میلیون تومان و در سال ۹۰, رقم این هزینه ۱۳ میلیون تومان بوده که این موضوع, حاکی از رشد ۲۶۰ درصدی است.
جبلی گفت: اگر به برنامه ازدواج یک جوان تحصیلکرده در یک سن مشخصی نگاه کنیم, می بینیم این جوان توقع دارد که شاغل شود و این توقع معقولی هم است و مطالبه او نجومی و ماورایی نیست امّا اگر بخواهیم در خصوص عرف زندگی صحبت کنیم و بخواهیم به ماتریسهای یک زندگی نگاهی بیندازیم، خواهیم دید که در راس آن اشتغال و مسکن و سپس, هزینههای کالاهای اساسی و مصرفی است که این مجموعهای از مصائبها هستند.
وی ادامه داد: اگر به وضعیت معیشت در چند سال اخیر نگاهی بیندازیم به آمارهای خوبی نمی رسیم؛ به طوری که کمیّت و عددی که مرکز آمار ایران اعلام کرده حاکی از افزایش بیش از ۳۸ درصدی اجاره بها در زمستان سال ۹۹ بوده است و علاوه بر این, حتی فرض بر این که یک جوان شغل داشته باشد امّا متاسفانمه امنیت شغلی ندارد که این یک علامت سوال بزرگی است و اگر بخواهیم به پارامترهای دیگر نگاهی بیندازیم, در حال حاضر, در خصوص معیشت و در ذیل آن ازدواج، گفتهها و مطالبههای زیادی داریم.
این پژوهشگر ادامه داد: اگر نگاهی به اجاره بها در زمستان سال ۹۹ بیندازیم که فاصله زیادی ه م از این آمار نداریم خواهیم دید که با افزایش بیش از ۳۸ درصدی اجاره بها روبرو بوده ایم و این ها نشان می دهد که لازمه زندگی عادی در کشور ما، درآمد ماهانه ۱۰ میلیون تومان برای یک خانواده دو نفره است که البته برخی از منابع، این رقم را برای خانواده چهارنفره هم اعلام کرده اند.
وی افزود: سازمان تامین اجتماعی اعلام کرده است متوسط خط فقر در سال ۱۴۰۰, ۷ میلیون تومان و در شهرهای بزرگتر ۱۰ میلیون تومان است و به همین خاطر, من یک سوال دارم و آن هم این است که با توجه به این گزاره و شاخصهایی که در کشور ما تبدیل به پدیده تلخی شده است، آیا یک جوان میتواند با امید به این که شاید وضعیت بهتر شود برود و زندگی کند؟ و این را هم باید درنظر گرفت که ما در کنار آمارهای ازدواج، باید آمارهای طلاق و مصائبهای دیگر را هم اضافه کنیم.
جبلی تصریح کرد: معیشت موضوع چند بعدی است که اگر دچار خطر شود که متأسفانه در حال حاضر هم شده است مسائل مختلف اجتماعی و... را تحت الشعاع خود قرار میدهد.
وی با اشاره به اهمیت نقش معیشت در ازدواج بیان کرد: در خصوص نقش فرهنگ در ازدواج باید گفت که فرهنگ، باورها و ارزشها و نقطه مشترک ما در جامعه و زندگی است و همین جامعه از خانواده تشکیل شده و نقطه شروع خانواده نیز از ازدواج است و باید بدانیم وقتی که ما ازدواج را به یک وضعیت چالشی نامناسبی سوق داده ایم فرهنگ ما هم زیر سوال میرود؛ به طوری که نرخ تورم اقلام خوراکی ۶۷ درصد و نرخ تورم اقلام غیر خوراکی بیش از ۴۰ درصد است که این ها آمار و ارقامی هستند که در زندگی ما تاثیر گذار هستند.
این پژوهشگر گفت: الان ۸۴ میلیون نفر جمعیت در کشور داریم که ۲۶ میلیون خانوار را تشکیل میدهند که برخی از منابع میگویند ده میلیون نفر و منابع دیگر میگویند بیش از این رقم است که ما جوانان زیادی در انتظار ازدواج داریم و این جوانان آینده نگری کرده و یک منظومهای از زندگی دو سال آینده را در ذهن خود ترسیم میکنند و وقتی به زندگی اقوام و دوست و آشنا نگاه میکنند که آنها در چه سیگنالی از مشکلات هستند در نتیجه، از ازدواج برای خود غولی میسازند.
جبلی ادامه داد: اگر بخواهیم از این آمار و ارقام فاکتور بگیریم و وارد آسیب شناسی و راهکارها شویم باید یک راهبرد جهشی و یک راهبری جهادی داشته باشیم و بدنبال آن، مسئولین ما باید مسئولیت اجتماعی را بدانند و بسنجند و برای این منظور، تلاشهای جهادی داشته باشند چرا که معیشت و ازدواج ابعاد چندگانه دارند و از یک بعد نمیتوان به آنها نگاه کرد.
این پژوهشگر در پایان خاطرنشان کرد: معیشت به طور مستقیم در امر ازدواج دخیل و کارساز و اثرگذار است و همه ما باید بتوانیم در این خصوص، با یک هم افزایی، به یک خرد جمعی برسیم تا این معضل را بر طرف کنیم.
لینک مطلب: | http://javaneparsi.ir/News/item/27437 |