printlogo


گزارش قم فردا از مسیر تحقق شعار سال در گفتگو با کارشناسان:
عبور از تحریم‌ها در گرو اقتصاد دانش بنیان است/ تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین، سه ضلع تحول‌زا در حوزه اقتصاد
عبور از تحریم‌ها در گرو اقتصاد دانش بنیان است/ تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین، سه ضلع تحول‌زا در حوزه اقتصاد
کد خبر: 32494
شعار جدید امسال نشان از اهمیت اشتغال و تولید مبتنی بر دانش دارد اما برای دستیابی به این امر نیاز به برنامه ریزی همه جانبه و حمایت از فعالان در این عرصه است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی قم فردا، هر سال در نخستین لحظات سال نو، مقام معظم رهبری علاوه بر تبریک سال نو به ملت ایران در پیامی ، نام سال جدید را هم اعلام می کنند تا ریل گذاری مناسب برای حرکت یکسال آینده کشور مشخص شود.
امسال نیز در اولین لحظات از شروع قرن جدید، رهبر معظم انقلاب شعار سال را «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» اعلام کردند که نشان می دهد امسال هم ریل گذاری کشور در مسیر اقتصادی با تکیه بر تولید و توان داخلی خواهد بود. امسال تولید با دو بازوی دانش بنیان و اشتغال آفرین نقش آفرینی خواهد کرد البته برای تولید دانش بنیان، باید شرکت‌های دانش‌بنیان و به طور کلی فناوری‌های جدید در عمق صنعت و اقتصاد کشور نفوذ پیدا کنند که این خود مستلزم حرکت گسترده صنعت برای پویایی، رقابت پذیر شدن، استفاده حداکثری از منابع، دوری جستن از رانت‌های غیرمولد و شایسته سالاری باشد.

اقتصاد دانش بنیان جهشی بزرگ در اقتصاد ایران به وجود خواهد آورد

از همین رو حجت الاسلام محمد ملک زاده، عضو انجمن مطالعات سیاسی حوزه علمیه قم در گفتگو با خبرنگار قم فردا ضمن تبریک سال نو با اشاره به شعار سال ، اظهار داشت:  چند سالی است که مقام معظم رهبری یکی از مطالبات مهم خود را با تاکید بر تقویت تولید ملی و اشتغال و افزایش شرکت‌های دانش‌بنیان قرار داده‌اند.
رشد اقتصاد کشور با حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان
وی ادامه داد: امسال نیز ایشان با انتخاب این موضوع به عنوان شعار سال جدید برای رشد اقتصاد کشور و اصلاح امور اقتصادی تاکید نمودند باید به‌ سمت اقتصاد دانش‌بنیان حرکت کنیم.
حجت الاسلام ملک زاده با اشاره به راه‌های تحقق این هدف، گفت:  اقتصاد دانش‌بنیان از نگاه کارشناسان، عامل اصلاح و رشد اقتصادی کشورهاست و در شرایط کنونی می‌تواند یک جهش بزرگ در اقتصاد کشور ایران بوجود آورد؛ از این رو رهبر معظم انقلاب طی سال های گذشته به ویژه در دیدارهای نخبگان، پژوهشگران و دانشگاهیان بر حمایت از شرکتهای دانش بنیان تاکید نموده‌اند که «برای رشد و اصلاح امور اقتصادی کشور، به طور قاطع باید به سمت اقتصاد دانش‌بنیان حرکت بکنیم».
عضو انجمن مطالعات سیاسی حوزه علمیه قم گفت: تجربه نشان داده شرکت های دانش بنیان در هر عرصه‌ای که فعال شده‌اند، رشد و پیشرفت کشور در آن حوزه را فراهم نموده‌اند. تاکید امسال مقام معظم رهبری بر تقویت این شرکتها در حوزه کشاورزی است که تاکنون کمتر مورد توجه مسئولان قرار گرفته است. ایشان با اشاره به این موضوع فرمودند: «متأسّفانه بخش کشاورزی از عرصه دانش‌بنیان یک مقداری دورتر از بخشهای صنعت و خدمات و مانند اینها است. اگر ما در کشاورزی، شرکتهای دانش‌بنیان را افزایش بدهیم و دانش را در مسئله‌ کشاورزی به‌کارگیری کنیم، ... میتوانیم حدّاکثر استفاده را بکنیم، بهره‌وری‌مان را افزایش بدهیم...».
وی تصریح کرد: با توجه به اهمیت مساله تولید که مقام معظم رهبری آن را به درستی کلید حل مشکل اقتصادی امروز جامعه ما نامیدند، اقتضا دارد شعار سال جدید یعنی «جهش تولید دانش بنیان»، به صورت یک طرح فوری در اقتصاد کشور از سوی دستگاههای مختلف عملیاتی گردد و تمام ظرفیت های کشور در بخشهای آموزشی و پژوهشی، صنایع اقتصادی، صنایع کشاورزی و سایر بخش ها با رویکرد دانش بنیان کردن تولید، و با استفاده حداکثری از ظرفیت نخبگانی مورد بهره برداری قرار گیرد. تمرکز دولت خدمتگزار به این امر، مطمئنا تاثیر مهمی در خنثی نمودن تحریم های ظالمانه خواهد داشت؛ زیرا محور اصلی تولید دانش بنیان، علم و دانش است که هرگز تحریم‌پذیر نیست.



تولید دانش‌بنیان، تنها عامل استقلال
همچنین در این خصوص حجت‌الاسلام‌والمسلمین حسن غفاری فر استاد حوزه و دانشگاه در گفتگو با خبرنگار قم فردا اظهار داشت: شرکت های دانش بنیان وظیفه دارند که نیازهای جامعه را شناسایی کنند و برای آن مدل سازی کنند و کالای مورد نیاز برای جامعه را در مقابل شرکت های کپی تولید کنند.
کارشناس مسائل سیاسی عنوان داشت: از ابتدای انقلاب تا کنون کارهای بسیار بزرگی انجام شده که امروز آن قدر توانمندی داریم که بتوانیم تحریم ها را دور بزنیم، اما انتقادی که رهبر معظم انقلاب دارند در این بخش است که ما در بین آنچه که  باید باشیم و آنچه که هستیم فاصله داریم، برای سرپا نگه داشتن ایران و رسیدن به جمعیت ۱۵۰ میلیونی در دهه سوم قرن ۱۵ نیاز به اقتصاد فعال داریم.
استاد حوزه و دانشگاه اظهار داشت: حرکت به سمت خودکفایی بنیادی در راستای استقلال به جای کپی و مونتاژ کارخانه های که دانش آن را نداریم تنها راه رسیدن ایران به استقلال کامل و قطع وابستگی علمی به خارج از کشور است در این راه همیشه مردم همت کردن اند و برنده این میدان مردم بودند و در دو سال اخیر مردم فهمیدند که مدیران نالایق به دنبال این نیستند که به مردم آزادی دهند بلکه به دنبال این هستند که کشور را نابود کنند بحران خلق نکردند، خلق چشمه های امید مهم‌ترین از خلق حادثه است زیرا امید باعث می‌شود که ملت به حرکت دربیایند و هر زمان ملت حرکت کرد به توفیقات خوبی رسیدیم.

شکوفایی اقتصاد کشور در داخل است
نگاه به غرب در دولت گذشته و گره زدن مشکلات اقتصادی کشور به نتایج مذاکرات هسته‌ای باعث خسارات فراوان و افزایش تهدیدها و فشارها علیه ملت ایران گردید. در حالی که اگر به جای انتظار بیهوده برای برداشته شدن تحریم ها، تمرکز خود را بر روی تقویت اقتصاد داخلی و تولید ملی و رشد شرکت های دانش‌بنیان قرار می‌دادند، امروز مردم ایران فشار کمتری بابت تحریم ها متحمل می‌شدند.
در برخی دولت های گذشته توجه به توسعه اقتصادی بر طبق الگوی غربی نه تنها از فشارهای اقتصادی به ملت ایران نکاست بلکه عامل افزایش فاصله طبقاتی و گسترش شکاف های اجتماعی گردید. بزرگترین قربانی این وضعیت، اقشار آسیب پذیر و غالب کسانی بوده‌اند که در تمام سختی‌ها و تهدیدها علیه جمهوری اسلامی چه در دوران جنگ تحمیلی و یا تحریم‌های اقتصادی همراه نظام و انقلاب مانده‌اند.
 بنابراین مدل رشد و پیشرفت اقتصادی مطلوب نظام اسلامی، رشد اقتصادی همراه با عدالت می‌باشد و بی‌توجهی به عدالت در توسعه اقتصادی مطلوب ما نیست؛ از این رو رهبر معظم انقلاب با تاکید به ایجاد رشد اقتصادی همراه با عدالت در جمهوری اسلامی فرمودند: «اگر در کشور [رشد] اقتصادی همراه با عدالت به وجود بیاید، همه زمینه‌های پیشرفت فعّال خواهد شد و کشور به پیشرفت واقعی خواهد رسید».



تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین، سه ضلع تحول‌زا در حوزه اقتصاد
این در حالی است که حجت الاسلام و المسلمین حسین بنیادی در گفتگو با خبرنگار قم فردا  ابراز داشت: معمولا در فرمایشات رهبر معظم انقلاب تصریح می‌شود، نام‌گذاری سال‌ها براساس مطالعات میدانی و مشورت با متخصصین انجام می‌شود تا آنچه باید سامان پذیرد و کشور را در مسیر پیشرفت قرار دهد، در میدان عمل و کار و تلاش در مقیاس کلان، خود را به مرحله ظهور برساند، بنابراین شناخت معظم‌له از نیازها و مسائل اصلی کشور، عامل اصلی در نام‌گذاری سال‌ها می‌باشد.
نام‌گذاری سال‌ها جنبه عملی دارد
این استاد حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: نکته‌ای که درباره نام‌گذاری سال‌ها مهم است جدیت در لحاظ عملی آنهاست تا جنبه شعاری؛ در حقیقت اهداف نام‌گذاری سال‌ها را باید با ارائه طرح‌ها و برنامه‌های مفید، قابل تحقق و بسترسازی مناسب برای رسیدن به اهداف مشخص شده، مهیا نمود تا زنجیره نام‌‌های سال بروز و ظهوری عملی پیدا کند که البته بدترین آسیب‌ها در این رابطه، سطحی‌نگری و شعاری کردن نام‌های سال می‌باشد.
وی عنوان کرد: رهبر معظم انقلاب بارها بر اقتصاد مقاومتی تأکی کرده‌اند؛ اقتصاد مقاومتی، نظریه‌ای جامع است که پویایی، قدرت و استقلال اقتصادی را رقم می‌زند، از این‌رو لازمه‌ی اقتصاد مقاومتی، پویایی و بروز بودن آن است که نه تنها قابل رقابت بلکه انحصار در بخش‌های حیاتی اقتصاد را به دنبال داشته باشد و این به معنای آن است که «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» می‌تواند راه را برای پیشرفت شایسته اقتصادی هموار کند.

مطالبه رهبر عزیزمان از دستگاه ها و روسای قوا و به ویژه از دولت برای حل مشکل اقتصادی، در واقع همان مطالبه حق مردم عزیزمان می باشد. « تولید دانش بنیان با رویکرد اشتغال زایی، راهبرد اصلی برای تحقق اقتصاد مقاومتی، رسیدن به استقلال اقتصادی و قطع وابستگی های آزاردهنده در حوزه اقتصاد و معیشت مردم است.
شعار سال ۱۴۰۱ تکیه بر اقتصاد مقاومتی دارد
این در حالی است که محمود عباس زاده مشکینی ، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتگو با خبرنگاران عنوان کرد: در واقع شعار سال جاری چراغ راهی برای تامین نیازهای کشور از طریق دستاوردهای بومی و داخلی است زیرا دانش بنیان ها سهم قابل توجهی در تولید علم و بومی سازی فناوری ها دارند.
وی با اشاره به اینکه اشتغالزایی بسیاری از مشکلات فرهنگی، امنیتی و اجتماعی را برطرف خواهد کرد، ادامه داد: بنابراین با توجه به ایجاد محدودیت ها از سوی مستکبران غربی، حرکت به سمت اقتصاد خوداتکا و اقتصاد مقاومتی بیش از پیش حس می شود.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم با بیان اینکه اقتصاد مولد محصول اقتصاد دانش بنیان است، افزود: بنابراین باید تلاش شود تفکر خودکفایی در میان مسئولان جدی تر دنبال شود و با عناوین سال شعاری برخورد نشود.

در هر صورت آن چیزی که مسلم است و کاملا مشخص می باشد آن است که بدون شک تحقق شعار " تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین " نیازمند عزم جدی مسئولان و برنامه ریزی و هدف گذاری است که باید این مسئله محقق شود.


انتهای پیام/160


لینک مطلب: http://javaneparsi.ir/News/item/32494