از طرف دیگر پنبه از جمله گیاهان مورد توجه در اجرای طرح الگوی کشت استان است و مسئولان و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی با همکاری بهرهبرداران، استفاده از ارقام مقاومتر پنبه در برابر شرایط آبوهوایی قم را در دستور کار قرار دادند تا سطح تولید این محصول مهم را در استان افزایش دهند.
به گفته کارشناسان این حوزه، پنبه تولید شده در اراضی کشاورزی قم به دلایل مختلف نظیر مهارت بالای بهرهبرداران در پرورش این گیاه، از سطح کیفیت بسیار بالایی نیز برخوردار است که همین نکته بار دیگر اهمیت کشت این محصول و انجام مراحل فرآوری آن در استان را برجسته میسازد.
برای کسب اطلاعات بیشتر از آخرین وضعیت کشت پنبه در زمینهای کشاورزی استان قم و ویژگیهای این محصول مهم و پرمصرف، خبرنگار ایرنا با شماری از مسئولان بخش کشاورزی استان به گفتوگو پرداخت و نظر آنان را در این رابطه جویا شد.
کشاورزان قمی در کشت پنبه دانش و مهارت بالایی دارند
رییس سازمان جهاد کشاورزی قم در این خصوص به ایرنا گفت: کشت پنبه در اراضی قم و جعفرآباد استان دارای سابقه طولانی است و در حال حاضر نیز بر اساس طرح الگوی کشت استان، توسعه کشت این محصول با نگاه به ظرفیتهای موجود در این بخش و با هدف استفاده بهینه از منابع آب و خاک در دستور کار است.
محمد رضا حاجی رضا با اشاره به این که کشاورزان قمی در کشت پنبه دانش و مهارت بالایی دارند، افزود: یکی از مهمترین عوامل برای اجرای مطلوب برنامههای مورد نظر سازمان جهاد کشاورزی قم در مسیر افزایش سطح تولید پنبه در این استان، استفاده هرچه بیشتر از دانش بومی و تجربه بالای بهرهبرداران است.
وی با تاکید بر این که کشاورزان و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی قم در زمینه کشت پنبه تعامل خوبی با یکدیگر دارند، ادامه داد: همچنین قم از زیرساختهای فنی مناسبی برای کشت پنبه و فرآوری آن برخوردار است، که در همین ارتباط میتوان به فعالیت هشت کارخانه فرآوری پنبه در این استان اشاره کرد.
حاجی رضا گفت: پنبه گیاهی مهم در تامین الیاف طبیعی، تولید روغن و نیز کنجاله برای خوراک دام است؛ همچنین کشت این گیاه به دلیل نیاز به تعداد نیروی انسانی قابل توجه در مرحله کاشت، داشت و برداشت و نیز فرآوری محصول، نقش تاثیرگذاری در افزایش فرصتهای شغلی در بخش کشاورزی استان دارد.
وی با اشاره به این که سازمان جهاد کشاورزی قم برای تقویت حوزه دانشی پنبهکاران استان، دورههای آموزشی و ترویجی مناسبی را در این بخش برگزار کرد، ادامه داد: این سازمان همچنین برای توسعه کشت پنبه اقدامهایی نظیر ورود ارقام جدید، توسعه کشت نشایی، کشت همزمان پنبه با سایر گیاهان سازگار و مدیریت تغذیه گیاهی پنبه را به انجام رساند که منجر به ارتقا سطح کمی و کیفی تولید این محصول در قم شد.
وی با بیان این که سطح زیر کشت پنبه در زمینهای کشاورزی قم بیش از یکهزار هکتار است و از هر هکتار بهطور میانگین حدود سه تُن محصول برداشت میشود، ادامه داد: روند توسعه سطح زیر کشت پنبه در قم طی سالهای آینده نیز دنبال خواهد شد، چرا که این استان از ظرفیتهای زیرساختی، فنی و کارشناسی قابل قبولی در این بخش برخوردار است.
پنبه ۷۰ نوع شغل در بخش کشاورزی ایجاد میکند
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی قم نیز به ایرنا گفت: پنبه از محصولات مهم کشاورزی بوده و معروف است که مراحل مختلف تولید این محصول ۷۰ نوع شغل ایجاد میکند، بنابراین هر منطقهای که کشت پنبه در آن انجام گیرد، فرصتهای شغلی زیادی در بخش کشاورزی ایجاد میشود.
محمد علی سلامی افزود: پنبه در تولید شمار قابل توجهی از محصولات از جمله در صنعت پوشاک جایگاه تعیین کنندهای دارد و به همین دلیل بسیاری از کشورهای جهان کشت این گیاه را همواره در دستور کار خود دارند؛ در کشور ما نیز کشت پنبه به عنوان یک محصول مهم مورد توجه وزارت جهاد کشاورزی است و برای توسعه کشت آن در استانهای مختلف از جمله قم برنامهریزی میشود.
وی بیان کرد: سهمیه ابلاغ شده توسط وزارت جهاد کشاورزی برای کشت پنبه در قم، امسال ۴۰۰ هکتار بود اما با تلاش صورت گرفته و استفاده از روشهای مختلف حمایتی همچون اجرای طرح کشت قراردادی، با مشارکت فعال کشاورزان استان سطح زیر کشت پنبه در قم طی سالجاری به بیشاز یکهزار هکتار رسید.
وی ادامه داد: سازمان جهاد کشاورزی قم به دنبال استفاده از روشهای جدید و مکانیزاسیون برای برداشت پنبه تولید شده در مزارع استان است تا هم مدت زمان و نیز هزینههای برداشت این محصول کاهش یابد و کشاورزان بتوانند سودآوری بیشتری از پنبهکاری داشته باشند و برای توسعه کشت آن تشویق شوند.
سلامی گفت: سازمان جهاد کشاورزی قم برای تقویت کشت پنبه در استان، برنامههای مهمی را دنبال میکند که از مهمترین آنها استفاده از ارقام زودرس برای کشت این محصول و همچنین سمپاشی مداوم مزارع و مبارزه با آفات آن است.
وی با اشاره به اینکه استفاده از ارقام زودرس روند کشت پنبه در قم را متحول میکند، افزود: پنبه محصولی است که کشت آن زمان زیادی به طول میانجامد اما با استفاده از ارقام زودرس میتواند فرآیند تولید آن را کاهش داد.
وی ادامه داد: این موضوع علاوه بر صرفهجویی در مصرف آب و سایر مواد موردنیاز برای کشت این محصول، موجب افزایش صرفه اقتصادی بهرهبرداران آن و استقبال بیشتر کشاورزان استان از کشت پنبه میشود.
سلامی گفت: طی سالهای اخیر، استفاده از کشت نشایی درتولید پنبه مورد استقبال کشاورزان استان قرارگرفته است و این روش کشت در حال جایگزین شدن با شیوههای سنتی است.
وی بیان کرد: بر اساس راهبرد تغییر الگوی کشت استان، مدیریت مصرف نهادهها بهخصوص منابع آبی در اولویت برنامههای سازمان جهاد کشاورزی قم است و به همین دلیل از توسعه کشت نشایی در تولید محصولات کشاورزی حمایت میشود.
پنبه محصول اصلی موردنیاز صنایع نساجی است و با افزایش قیمت ارز و کم شدن واردات در این حوزه، فرصت مناسبی برای افزایش سطح تولید و فرآوری پنبه در داخل کشور و از جمله در استان قم به وجود آمدهاست.
حدود ۲۵۰ تن از کشاورزان قمی در حوزه تولید پنبه فعالیت میکنند و این استان با داشتن هشت کارخانه فرآوری پنبه یکی از استانهای پیشرو کشور در این حوزه کشت و صنعت این محصول است.
این کارخانهها علاوه بر فرآوری پنبه تولیدشده در قم، پنبه سایر استانهای کشور را نیز باکیفیت بالا فرآوری میکنند و نحوه فعالیت آنها بهصورت مستمر توسط کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی قم مورد ارزیابی قرار میگیرد.
کشت پنبه در استان قم هر ساله با توجه به شرایط آب و هوایی در اردیبهشت ماه آغاز میشود، همچنین برداشت محصول از مزارع استان نیز تا اواخر دی پایان مییابد.
بیش از ۱۴ هزار بهرهبردار در زمینه تولید محصولات کشاورزی در قم فعال هستند، همچنین میزان متوسط تولید بخش کشاورزی این استان در سال ۸۵۰ هزار تن در زمینهٔ محصولات زراعی، باغی، دامی، شیلات و گلخانهای است؛ بیشتر بهرهبرداران بخش کشاورزی قم را روستاییان استان تشکیل میدهند بهنحویکه کشاورزی بهتنهایی حدود ۵۰ درصد اشتغال روستاییان در بخشهای مختلف استان را به خود اختصاص دادهاست.
لینک مطلب: | http://javaneparsi.ir/News/item/38508 |