رئیس مرکز پژوهشی مبنا گفت: پژوهشهای مسئلهمحور و راهبرد گرا در کشور ما وضعیت چندان مطلوبی ندارد و آمار نشان میدهد درصد اندکی از پژوهشهای علومانسانی به مسائل روز جامعه توجه دارند.
به گزارش
پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» به نقل از خبرگزاری مهر، محمدتقی دشتی رئیس مرکز پژوهشی مبنا اظهار داشت: به مناسبت ایام سالروز تشکیل شورایعالی انقلابفرهنگی اصولاً باید از مسئله فرهنگ حرف زد و به راهکارهایی برای حل آسیبهای فرهنگی اندیشید، اما من میخواهم از جنبه دیگر به موضوع نگاه کنم و آن فرهنگ مسئلهمحوری و حل مسئله است و این امر در کشور ما اهمیت بیشتری دارد و در نهادهای علمی و دانشگاهی ما این اهمیت مضاعف میشود.
رئیس مرکز پژوهشی مبنا گفت: مشکل کنونی ما در مورد حل مسائل، ضعف فرهنگ و مهارت مسئلهمحوری در میان پژوهشگران، پژوهشها و آثار علمی است و سیل پایاننامهها و کتب و مقالات در کشور سرازیر شدهاند؛ اما درصد کمی از آنها دغدغه حل مسئله دارند و از میان آنها تعداد کمتری مهارت حل مسئله دارند.
دشتی ادامه داد: درحالیکه در زمانه ما، علومانسانی مانند روزگار گذشته دیگر پندآموز و ناصحانه نیست، امروز علومانسانی کاربردیتر شده و میان تفکر در باب انسان و علومانسانی جدید پیوند تنگاتنگی رخداده است.
وی با بیان اینکه در دوره جدید، حکمرانی و تدبیر امور اجتماعی بدون مسئلهمحوری ممکن نیست بیان کرد: علومانسانی در دوران مدرن از یکسو منجر به تأسیس نظامات اجتماعی شده و از این راه قالبی برای تغییر در جوامع انسانی طراحی کرده است و از سوی دیگر با برنامههای توسعه، تغییر در جوامع را از وضعیت موجود تا وضعیت مطلوب بهصورت برنامهریزیشده پیگیری میکند.
رئیس مرکز پژوهشی مبنا ابراز کرد: برخی اندیشمندان معتقدند در دوران مدرن تغییر در جهان، انسان وابسته به برنامهریزی است و برنامهریزی بر مبنای شناخت مسائل و حل آنها از طریق پژوهشها صورت میگیرد؛ ازاینرو علومانسانی در عصر حاضر ماهیت کاربردی و عینی یافته و از دانستنیهای انتزاعیِ صرف به علمی انضمامی و مؤثر گذار کرده است.
حدود ۸۰ درصد پژوهشها باید حل مسئله کنند
دشتی اضافه کرد: باید اعتراف کرد که پژوهشهای مسئلهمحور و راهبرد گرا در کشور ما وضعیت چندان مطلوبی ندارد و آمار نشان میدهد درصد اندکی از پژوهشهای علومانسانی به مسائل روز جامعه توجه دارند؛ برای مثال فقط ۱۲ درصد پایاننامهها و رسالههای دفاع شده در رشتههای علومانسانی در سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۶ مسئلهمحور بودهاند و این در حالی است که باید تقریباً وضعیت بهعکس باشد و حدود ۸۰ درصد پژوهشها، حل مسئله کنند و به نظر میرسد وقت آن فرارسیده است که سهم بزرگی از پژوهشهای علومانسانی در کشور به سمت مسئلهمحوری و راهبرد گرایی حرکت کنند.
وی عنوان کرد: به فرموده مقام معظم رهبری باید کار به جایی برسد که هر پایاننامهای که یک دانشجو در زمینههای گوناگون علمی تهیه میکند، از همان اولی که این پایاننامه میخواهد تشکیل بشود، یک حامی داشته باشد؛ چه از بخش خصوصی، چه از بخش دولتی. ما باید به اینجا برسیم، کما اینکه الان در خیلی از کشورهای دنیا همینجور هم هست. در جلسه دفاع دانشجوها، صاحبان صنایعی که مرتبط با آن پایاننامه است میآیند مینشینند، همان جا آن دانشجویی را که دارد از پایاننامهاش دفاع میکند شکار میکنند، قرارداد میبندند، میروند از او استفاده میکنند.
رئیس مرکز پژوهشی مبنا گفت: به نظر من یکی از وظایف اصلی شورایعالی انقلابفرهنگی، سیاستگذاری برای مسئلهمحور کردن علوم و پژوهشها در کشور است و این امر با ترویج آثار علمی و روشی مسئلهمحوری و مؤسسات و مراکز مسئلهمحور تقویت خواهد شد.
انتهای پیام/