برای داشتن بهترین رشد جسمی و ذهنی، سالمبودن و همچنین ارتباط سالم، ورزش روزانه ایدهآلترین گزینه محسوب میشود و همچنین ورزش بهویژه در مرحله رشد کودکان بسیار مهم است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» تأثیر ورزش در کودکان مربوط به ارتقای رشد جسمی و ذهنی آنها و کمک به توسعه و ایجاد مهارتهای جسمی، ذهنی و عاطفی آنها میکند.
تشویق کودک به ورزش در کوتاهمدت و بلندمدت فواید زیادی دارد بهخصوص اینکه وقت او با چیزهای مفیدی میگذرد که این امر باعث میشود از تلفن همراه، تلویزیون و غیره دور باشد.
پریدن، دویدن، دوچرخهسواری، شنا و هر نوع ورزشی بر سلامتی و رشد کودکان تأثیر مثبت دارد، همچنین فواید بلند مدتی را برای آنها خواهد داشت، بااینحال، ما در دنیایی زندگی میکنیم که به طور فزایندهای به سبک زندگی بیتحرک گرایش دارد.
عدم ورزش مداوم باعث ایجاد مشکلات سلامتی مانند اضافهوزن یا چاقی میشود؛ زیرا درک اهمیت ورزش در رشد برای کودکان دشوار است، به همین دلیل نقش والدین در این زمینه اساسی خواهد بود.
محیا دهقانی کارشناس ارشد تربیتبدنی در گفتگو با خبرنگار «قم فردا» با اشاره به ارتباط ورزش و رشد کودکان اظهار داشت: برای داشتن بهترین رشد جسمی و ذهنی، سالمبودن و همچنین ارتباط سالم، ورزش روزانه ایدهآلترین گزینه محسوب میشود و همچنین ورزش بهویژه در مرحله رشد کودکان بسیار مهم است.
وی با اشاره به فواید ورزش برای کودکان بیان داشت: ورزش برای کودکان درحالرشد باعث تقویت رشد جسمی و ذهنی، فعال ماندن و ارتقای سلامت جسمانی، ازبینرفتن اختلالات خواب، اکسیژنرسانی مناسب به بافتها و بدن، تقویت عملکرد قلب، کاهش چربی شده و در کل به بهبود وضعیت بدن کودکان کمک مؤثری دارد.
وی با اشاره به مهمترین تأثیر ورزش بر سلامت کودکان گفت: مهمترین تأثیر ورزش در کودکان مربوط به بهبود وضعیت بدن است؛ زیرا ورزش منظم باعث تقویت وضعیت ایستاده و همچنین افزایش تراکم استخوان شده و همچنین خطر پوکیاستخوان را در سنین بالاتر به حداقل میرساند.
قبل از اجازهدادن به کودک برای انجام هر نوع ورزشی، باید برای اطمینان از مناسببودن ورزش برای کودک مشورت با یک مربی ورزشی ضروری است؛ زیرا ورزش مناسب برای کودکی به کودک دیگر متفاوت است.
همچنین باید از انتخاب ورزشهایی که نیاز به قدرت زیاد دارند، یا در آنها ممکن است کودک در معرض آسیب قرار گیرد و جثه کوچکی دارد، خودداری کرد و بررسی توانایی کودک در تقلید حرکات را به مربی با دانش سپرد.
مشخص کنید و بپرسید که کودک چقدر مهارتهای حرکتی لازم برای تمرین هر نوع ورزش را دارد؛ زیرا سلامتی و وضعیت جسمانی کودک یکی از مهمترین نکات است و ممکن است نیاز به معاینه پزشکی داشته باشد.
گیسو خیرخواه متخصص روانشناسی کودکان در گفتگو با خبرنگار «قم فردا» با اشاره به تأثیر ورزش بر سلامت روان کودک اظهار داشت: تأثیر ورزش بر سلامت روان کودکان غیرقابلانکار است؛ زیرا ورزش بهعنوان یک فعالیت فردی و گروهی میتواند باعث کمک بهسلامت روان کودک کند.
وی با اشاره به اثرات ورزش بر سلامت روان کودکان گفت: ورزش در کودکان باعث کاهش استرس آنها شده و آنها را سرگرم و مشغول نگه میدارد، به دلیل ارتباط با دیگر کودکان باعث توسعه مهارتهای رفتاری شده، همچنین ورزش به رشد شخصیت کودک، افزایش سطح اعتمادبهنفس و احترام در کودک، ایجاد مهارتهای اجتماعی و انعطافپذیری و تجارب عاطفی کودک نیز کمک بسزایی میکند.
تأثیر ورزش در کودکان زمانی مثبت خواهد بود که باتوجهبه سن و علاقه آنها انتخاب شود، به طور مثال از ۲ سالگی با انجام بازیهای ساده مانند بازی روی تاب، بالارفتن از نردبان کوچک، پرتاب و گرفتن توپ، از ۳ تا ۵ سال با انجام ورزشهایی که باعث بهبود سلامت استخوانها و حفظ وزن ایدهآل میشود شامل دوچرخهسواری، شنا، دویدن، از ۶ تا ۸ سال با انجام تمرینات فوتبال، بسکتبال، ژیمناستیک و دوچرخهسواری به رشد تواناییهای ذهنی و روحیه رقابت و بازی تیمی کودک کمک کنید.
از ۹ تا ۱۱ سال کودک بالغتر شده و توانایی درک و بهخاطر سپردن قوانین را خواهد داشت پس باتوجهبه علاقه کودک میتوان تنیس، بیسبال، شرکت در مسابقات دو و مینی ماراتن و غیره را انتخاب کرد البته از ۱۲ تا ۱۴ سال میتوان والیبال را نیز به ورزشها اضافه کرد.
سن ۱۵ سال به بالا نیز کودک و یا نوجوان برای تقویت ساختار بدنی کودکان میتواند ورزشهای قدرتی مانند وزنهبرداری و شرکت در ماراتون را شروع کنند.
بهطورکلی تمرینات ورزشی باید زیر نظر مربیان متخصص آموزش کودکان و در مکانهای ویژه انجام گردد، از سن هشتسالگی، کودک میتواند برخی از انواع سبک تمرینات قدرتی و رشد عضلات را شروع کند که این ورزشها زیر نظر یک مربی متخصص که ساختار اسکلتی کودک و تواناییهای استقامت سبک عضلات و مفاصل او را میشناسد انجام میشود.