طبق اعلام مسئولین امروز بیش از ۲۰۰ کافه، کافهتریا و قهوهسرا بدون مجوز در قم فعالیت میکنند که اینها در آینده نهچندان دور میتوانند چالشهای جدی در زمینههای مختلف فرهنگی و اجتماعی و حتی گسترش ناهنجاریهای اجتماعی را در استان به همراه داشته باشند.
به گزارشپایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» این روزها با گشتوگذاری کوتاه در خیابانها و برخی محلات استان قم میتوانیم بهراحتی کافههای بسیاری را ببینیم. در برخی از خیابانها و معابر مهم استان بهراحتی میتوانیم چندین کافه، کافهتریا و قهوهسرا را در کنار یکدیگر ببینیم که نشان از افزایش کافهداری در قم است.
در نه زمانهای دور کافهها کارکردهایی مانند محل گفتگو و تبادلنظر، گعدههای مختلف علمی و بسیاری از کارکردهای اجتماعی و حتی در برخی موارد سیاسی بود اما امروز این کارکردها در کمتر کافهای دیده میشود.
البته باید به این مسئله اشاره کرد که برخی کافهها، کافههای تخصصی هستند که دایر شدهاند مانند کافه کتاب، کافه سینما و یا کافههای تخصصی دیگر که در نوع خود منحصربهفرد و میتواند مفید باشد اما این نوع کافه بسیار اندک هستند و امروز بیشتر کافه که در آنها نوجوانان و جوانان حاضر هستند تبدیل به محلی برای گذر اوقات فراغت حال تنها یا با دوستان شده است. فعالیت ۶۰۰ کافه، کافهتریا و قهوهسرا در قم
از همین رو روحالله قربانیان رئیس اتحادیه صنف بستنی، آبمیوه و کافیشاپ استان قم در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به کافههای استان قم، اظهار داشت: در حال حاضر حدود ۶۰۰ کافه، کافهتریا و قهوهسرا در قم در حال فعالیت و ارائه خدمات هستند.
از سوی دیگر که شاید موضوع بحث ما هم باشد رشد قارچ گونه کافههای بدون مجوز در استان است که در همین کافه بهراحتی میتوانیم استعمال دخانیات و برگزاری جشنهای تولد نامتعارف و سایر ناهنجاریها را که بافرهنگ جامعه در تضاد است را شاهد باشیم.
متأسفانه در استان قم واحدهای صنفی بسیاری بدون مجوز و فاقد پروانه، در حال فعالیت هستند که همین امر موجب شده تا از چتر نظارتی دستگاههای مسئول خارج باشند که سازمان صنعت، معدن و تجارت، اتاق اصناف و نیز اداره نظارت بر اماکن عمومی قم متولی برخورد با این واحدهای صنفی متخلف هستند. بیش از ۲۰۰ کافه، کافهتریا و قهوهسرا بدون مجوز در قم
از همین رو روحالله قربانیان رئیس اتحادیه صنف بستنی، آبمیوه و کافیشاپ استان قم در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به فعالیت کافههای غیرمجاز در استان، گفت: بیش از ۲۰۰ کافه، کافهتریا و قهوهسرا بدون مجوز در قم در حال فعالیت هستند.
وی ادامه داد: یکی از دلایلی که باعث افزایش کافه در استان شده است تغییر در ذائقه جوانان و اینکه هرکسی به دنبال شغل جدیدی است به کافهداری رو میآورد. به کافههای غیرمجاز اخطار دادهشده است
رئیس اتحادیه صنف بستنی، آبمیوه و کافیشاپ استان قم با اشاره به ساماندهی کافیشاپهای غیرمجاز، عنوان کرد: کافه و کافیشاپها غیرمجاز استان شناساییشده و به آنها اخطار جهت دریافت مجوز قانونی دادهشده است.
وی اضافه کرد: هدف اتحادیه حمایت همهجانبه از اعضای خود است و بر اساس قانون با واحدهای صنفی که به رعایت قوانین و مقررات اهتمام لازم را ندارند برخورد خواهد شد همچنین با وقوع تخلفهایی همانند استعمال دخانیات و برگزاری جشنهای تولد نامتعارف و سایر ناهنجاریها در کافیشاپها برخورد خواهد شد.
ازآنجاییکه بیشتر مشتریهای کافیشاپها را جوانان تشکیل میدهند، برخی کافهداران که دغدغههای فرهنگی هم دارند، تلاش کردند از ابزارهای فرهنگی که موردعلاقه این گروههای سنی است استفاده کنند تا هم مشتریانی خاصتر داشته باشند همقدمی هرچند کوچک در جهت انس و الفت بیشتر جوانان با مقولههای فرهنگی بردارند اما از این نوع کافهها بسیار اندک هستند.
از همین رو برخیها معتقدند کافهها نسبت به فرهنگ فعلی جامعه مکانی برای رسیدن به یک نوعی تعادل، آرامش و گسترش ارتباط اجتماعی هستند و برخیها هم فرهنگ کافه نشینی را بافرهنگ مطلوب ایرانی زاویهدار و با فاصله میدانند که جای خالی خانوادهها، استفاده از نمادهای غربی و دکوراسیون نامتعارف، استفاده زیاد سیگار و مواد دخانی و گاهی نوع پوشش نامناسب برخی مراجعان از جمله آنان است. کافههای بدون مجوز، مشکلات فرهنگی متعددی به همراه دارند
از همین رو حجتالاسلام کرباسی ،دبیر ستاد استانی امربهمعروف و نهی از منکر قم در جلسه ستاد امربهمعروف و نهی از منکر استان، گفت: یکی از چالشهای استان، فعالیت کافیشاپهای فاقد مجوز و پروانه است که مشکلات فرهنگی متعددی به همراه دارند.
وی با اشاره به فرایند صدور مجوز برای صنف آبمیوه بستنی و کافیشاپ گفت: مسیر صدور مجوز برای واحدهای کافیشاپ باید اصلاح شود چراکه حجم و تراکم کافیشاپها در برخی مناطق بسیار زیاد است و آثار نگرانکننده روی بافت محلات خواهد گذاشت. تغییر سبک زندگی و ذائقهها با کافیشاپها
از طرفی هم حجتالاسلام ذوالنوری در این جلسه رشد فزاینده کافیشاپها و اقبال و استقبال نسل جوان و نوجوان از این مراکز را یکی از مصادیق تغییر سبک زندگی عنوان کرد و گفت: باید نظام صنفی، هنجارها و بایدونبایدهای صنف کافیشاپ را مشخص کند و بر فعالیت این واحدها نظارت مستمر داشته باشد.
وی افزود: فضای کافیشاپها و محتوای ارائهشده در این واحدهای صنفی باید دستورالعملهای روشنی داشته باشد.
درهرحال امروز رشد بدون نظارت و بدون داشتن مجوز قانونی کافه و کافیشاپها از سوی اصناف میتواند در آینده نهچندان دور چالشهای جدی در زمینههای مختلف فرهنگی و اجتماعی و حتی گسترش ناهنجاریهای اجتماعی را در استان به همراه داشته باشد که باید امروز برای آن چارهاندیشی کرد.