printlogo


قم فردا گزارش می‌دهد؛
تأثیر نمک در زندگی
تأثیر نمک در زندگی
کد خبر: 53614
نقش نمک در حفظ سلامتی و تنظیم فرایندهای زیستی بدن غیرقابل‌انکار است و جز اصلی غذای انسان نیز محسوب می‌گردد؛ موارد استفاده از نمک در زندگی انسان بی‌شمار است به‌طوری‌که در زمان‌های گذشته از نمک برای نگهداری مواد غذایی استفاده می‌شد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» نمک در طبیعت از ترکیب دو عنصر سدیم و کلر به دست می‌آید و در برقراری تعادل آبی بدن و نیز حفظ فشارخون و عملکرد سیستم عصبی و عضلانی بدن انسان نقش مهمی دارد؛ طی نتایج حاصل شده از تحقیقات کارشناسان حداقل ۵۰۰ میلی‌گرم نمک برای حفظ سلامت بدن نیاز است و افراد این نمک مصرفی را از غذاها کسب می‌کنند البته مقدار کمی هم نمک از آب به بدن انسان می‌رسد.
 نقش نمک در حفظ سلامتی و تنظیم فرایندهای زیستی بدن غیرقابل‌انکار است و جز اصلی غذای انسان نیز محسوب می‌گردد؛ موارد استفاده از نمک در زندگی انسان بی‌شمار است به‌طوری‌که در زمان‌های گذشته از نمک برای نگهداری مواد غذایی استفاده می‌شد.
 در طب اسلامی نیز مصرف نمک به‌اعتدال توصیه شده و استفاده از آن برای افرادی که رطوبت بیمارگونه در معده خود دارند مفید است و در سفره‌ها نیز باید به‌اندازه یک بندانگشت قبل و بعد از غذا مصرف شود.

 مصطفی نظری متخصص تغذیه در گفتگو با خبرنگار اجتماعی «قم فردا»  با اشاره به فواید مصرف نمک برای بدن اظهار داشت: استفاده به میزان مناسب نمک باعث تنظیم تعادل الکترولیتی، کمک به عملکرد سلامت عصبی، تنظیم فشارخون، کمک به جذب مواد مغذی در روده و حمل و نقل آن به سراسر بدن، پیشگیری از فشارخون پایین، پیشگیری از اختلالات عضلانی، پاک‌سازی و التیام زخم‌ها به دلیل دارابودن خواص ضدباکتریایی و حفظ تعادل PH بدن می‌شود.
 وی در ادامه بیان داشت: باید توجه داشت که این فواید با استفاده معقول و مناسب در بدن حاصل می‌شود و استفاده بیش از ح و افراطی نمک باعث عوارض جبران‌ناپذیری در بدن خواهد شد.
 متخصص تغذیه با اشاره به تمایل کاذب به شوری در کودکان گفت: برخی از کودکان به دلیل کمبود برخی ویتامین‌ها در بدن تمایل کاذبی نسبت به منصرف شوری دارند که این تمایل بر اثر عادت خوردن نمک به‌عنوان میان‌وعده و یا در غذای اصلی کودک باعث ایجاد مطلوبیت در ذائقه او شده است.
 وی ابراز داشت: این عادت اشتباه در قوه یادگیری و تمرکز کودک اثر گذاشته و آثار مصرف بیش از حد استفاده از نمک در مسائل تربیتی او نیز مؤثر خواهد بود که والدین باید با کنترل بیشتر بر وعده‌غذایی کودکان از بروز این مشکلات جلوگیری کنند.

 پیامبر اکرم (ص) در سفارش‌های خود به امام علی (ع) می‌فرمایند که ای علی، غذا را بانمک، آغاز کن و بانمک، پایان ده؛ زیرا هر کسی که غذای خود را بانمک آغاز و به پایان رساند، از ۷۲ نوع از انواع بلا که جذام، دیوانگی و پیسی از آن جمله است، به دور باشد.
 نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه داشت مصرف کم ‌نمک است؛ زیرا باعث بروز اختلالات بسیاری در بدن می‌شود که گاهی این اختلالات خطرات ناگواری برای بدن در پی خواهد داشت.
 افزایش احتمالی مقاومت به انسولین، افزایش خطر مرگ در اثر نارسایی‌های قلبی، افزایش کلسترول LDL و تری گلیسیریدها در بدن، افزایش خطر مرگ در افراد مبتلا به دیابت و افزایش خطر هیپوناترمیا یا پایین‌بودن سطح نمک موجود در خون جز خطرات احتمالی مصرف کم‌ نمک در بدن می‌شود.

 جواد ملا اکبری متخصص تغذیه و مزاج‌شناسی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی «قم فردا» با اشاره به مضرات مصرف نمک در بدن اظهار داشت: مصرف بیش از حد نمک در رژیم غذایی باعث بروز مشکلات فراوانی از قبیل افزایش فشارخون، بیماری‌های قلبی و عروقی، بیماری‌های کلیوی، سکته مغزی، اختلال در عملکرد مغز، گرفتگی عضلات و سنگ کلیه در بدن خواهد شد.
 وی در ادامه بیان داشت: از دیگر معایب مصرف بیش از حد نمک پیری زودرس، آسیب به بافت‌های پوست، بیماری‌های مزمن کلیه به دلیل ناتوانی برای دفع سدیم اضافی از بدن، تشدید التهاب سلول‌های محافظ شکمی، رشد آسم، آب‌مروارید و ورم ناشی از نگهداری مایعات در بدن نام برد.
 متخصص تغذیه و مزاج‌شناسی افزود: مصرف بیش از حد نمک عضلات را فرسوده می‌کند و حجم آنها را کم می‌کند و باعث ایجاد فرسودگی در کل بدن می‌شود که در پرورش قوای جسمانی و کارایی بدن تأثیر منفی گذاشته و عامل بروز پیری زودرس در بدن خواهد شد.

 طبق نظریات طب اسلامی کسانی هستند که مصرف نمک برای آنها استثنا محسوب می‌شود؛ افرادی که تمایل به خوردن آب ندارد و رطوبت بیمارگونه در معده خود و یا شلی دهانه فوقانی معده دارند معمولاً از نمک اول غذا یا مقداری نمک در غذا بیشتر از سایر افراد بهره می‌برند.
 بیان این نکته خالی از لطف نیست که مصرف هر چیزی به‌صورت بیش از باعث بروز مشکل در بدن و روند زندگی انسان می‌شود، نمک نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ میزان مطلوب مصرف نمک در روز ۳ هزار تا ۵ هزار میلی‌گرم است که بااین‌حال کاهش مصرف نمک برای افراد با فشارخون بالا ضروری است؛ پس برای حفظ سلامتی و داشتن زندگی سالم مصرف نمک در رژیم غذایی را باید کنترل کرد.

خبرنگار: محمدعلی رجبی
انتهای خبر /150
لینک مطلب: http://javaneparsi.ir/News/item/53614