کارشناس بهداشت:
خون؛ قطرهای که جان میسازد

کارشناس بهداشت با اشاره به اینکه امروز جامعه درباره اهمیت حیاتی اهدای خون اطلاع زیادی ندارند، گفت: اهدای خون یک عمل انسانی و خوب است که میتواند حداقل به نجات جان و زندگی سه نفر که درگیر بیماری هستند، کمک کند.
از همین رو دکتر مریم محسنی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی ما اهمیت اهدای خون و نقش حیاتی فرآوردههای خونی در نظام سلامت اشاره کرد و اظهار داشت: خون و فرآوردههای آن، کالاهایی استراتژیک و حیاتی هستند که هیچ جایگزین مصنوعی دائمی و کاملی برای آنها وجود ندارد.
وی ادامه داد: خون اهدایی تنها منبع نجات بخش برای بسیاری از بیماران است. تصور کنید فردی در یک سانحه رانندگی شدید، حجم زیادی خون از دست داده است یا کودکی مبتلا به تالاسمی ماژور که برای ادامه حیات، ماهانه به تزریق خون نیاز دارد یا بیمار سرطانی که شیمیدرمانی، مغز استخوانش را تخریب کرده و تا بهبودی، به پلاکت و گلبول قرمز نیاز مبرم دارد. در اینجا اهدای خون به معنای واقعی کلمه، هدیه زندگی است. بدون ذخیره کافی و سالم خون، بسیاری از این بیماران شانسی برای ادامه حیات نخواهند داشت.
پزشک عمومی به فرآوردههای خونی و کاربر هر کدام اشاره کرد و گفت: خون اهدایی پس از انجام آزمایشهای دقیق ایمنی و غربالگری، در واحدهای تخصصی به چندین فرآورده حیاتی تفکیک میشود.
وی اضافه کرد: یکی از این فرآوردهها گلبول قرمز متراکم است. رایجترین فرآورده برای جبران کمخونیهای شدید ناشی از خونریزی، جراحیها، تالاسمی، سرطانها و... گلبول قرمز متراکم است.
محسنی افزود: فرآورده مهم بعدی پلاکت است که برای پیشگیری یا کنترل خونریزی در بیمارانی که تعداد یا عملکرد پلاکتهایشان بسیار پایین است، مانند بیماران تحت شیمیدرمانی، لوسمی، پیوند مغز استخوان یا بعد از جراحیهای سنگین استفاده میشود. عمر پلاکت فقط ۳ تا ۵ روز است و نیاز به اهدای مستمر دارد.
وی ادامه داد: فرآورده بعدی پلاسمای منجمد تازه است که از این فرآورده برای جبران کمبود فاکتورهای انعقادی در بیماران مبتلا به هموفیلی، سیروز کبدی، خونریزیهای گسترده و مسمومیتها استفاده میشود.
کارشناس بهداشت افزود: کریوپرسیپیتات فرآورده بعدی است که منبع غلیظ شده برخی فاکتورهای انعقادی و فیبرینوژن، برای درمان خونریزیهای خاص است و همچنین گلبول سفید از فرآوردههای بعدی است برای بیماران با عفونتهای تهدیدکننده زندگی که به درمان پاسخ نمیدهند استفاده میشود.
محسنی در ادامه به نیاز کشور به خون و فرآوردههای آن اشاره کرد و گفت: نیاز به خون در کشور ما روزانه و مستمر است. در برخی فصول سال مانند ماههای پایانی سال که سفرها و تصادفات افزایش دارد نیاز به خون بیشتر میشود.
وی تصریح کرد: همچنین در ایام ماه رمضان و یا تعطیلات تابستانی دانشگاهها اهدا خون کمتر صورت میگیرد که در این ماهها نیاز به اهدا خون بیشتر است. تالاسمیها، هموفیلیها و بیماران سرطانی بزرگترین مصرفکنندگان همیشگی خون و فرآوردههای آن هستند.
پزشک عمومی به باور غلط برخی که با اهدا خون دچار بیماری و ضعف میشوند اشاره کرد و گفت: این نگرانیها کاملاً بیجا و بر پایه اطلاعات نادرست است چرا که قبل از هر اهدا، مشاوره پزشکی و معاینه اولیه انجام میشود. فشارخون، هموگلوبین و وزن بررسی میشود. اگر برای سلامتی فرد خطری وجود داشته باشد، اجازه اهدا داده نمیشود.
وی ادامه داد: همچنین بدن یک فرد سالم به سرعت و معمولاً در عرض ۲۴ تا ۴۸ ساعت، پلاسمای از دست رفته و در عرض چند هفته گلبولهای قرمز را جایگزین میکند پس فرد دچار ضعف نخواهد شد البته نوشیدن مایعات کافی قبل و بعد از اهدا مهم است.
محسنی در ادامه به تبلیغات اهدا خون اشاره کرد و گفت: متأسفانه امروز در کشور مردم از اهدا خون اطلاعات درست و کافی ندارند و همین موضوع باعث استقبال کم از اهدا خون میشود.
وی تأکید کرد: باید از طریق پیام در سکوهای مختلف تبلیغی و اطلاعرسانیهای درست و دقیق در مدارس و دانشگاهها و سطح جامعه آگاهی مردم را در خصوص اهدا خون بالا برد و مزایای اهدا خون را اعلام کنیم.
کارشناس بهداشت در خاتمه گفت: اهدای خون یک عمل انسانی و خوب است که درد یا سختی خاصی ندارد و میتواند به زندگی افرادی که درگیر بیماری هستند، کمک کند. با کمی وقت گذاشتن و اهدا خون، میتوانیم تغییرات بزرگی در زندگی دیگران ایجاد کنیم و حداقل به نجات جان سه نفر کمک کنیم.
انتهای خبر/160
نظرات شما