رئیس پژوهشکده دانش‌شناسی نور خبر داد:

ارائه رایگان هزاران کتاب در کتابخانه نور

رئیس پژوهشکده علم اطلاعات و دانش‌شناسی مرکز نور گفت: ۱۲۰ هزار جلد کتاب در کتابخانه دیجیتال «نورلایب» وجود دارد که هزینه استفاده از ۷۰ درصد منابع این پایگاه عظیم رایگان است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا»  حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید علیرضا رضوی در نشست خبری که پیش از ظهر امروز در سالن جلسات مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور) برگزار شد اظهار داشت: یکی از مأموریت‌های مرکز نور ارائه منابع به پژوهشگران و محققان است که بسیاری از منابع اسلامی در حوزه قرآن، حدیث، فقه و اصول و دیگر بخش‌ها را در قالب نرم‌افزار به جامعه علمی ارائه کرده است.

رئیس پژوهشکده علم اطلاعات و دانش‌شناسی مرکز نور ادامه داد: باتوجه‌به محدودیت‌های نرم‌افزارها که ممکن بود بعد از گذشت مدتی منابع  پروژه‌ها به‌روز نباشد کتابخانه دیجیتال «نورلایب» راه‌اندازی شده که محدودیت‌ها حل شود و به‌صورت به‌روز و آنلاین منابع ارائه شود.

وی خاطرنشان کرد: ۸۵ هزار عنوان کتاب در ۱۲۰ هزار جلد کتاب در کتابخانه دیجیتال «نورلایب» وجود دارد که هزینه استفاده از ۷۰ درصد منابع این پایگاه عظیم رایگان است یعنی ۶۳ هزار عنوان کتاب در ۸۸ هزار جلد کتاب در انواع موضوعات علوم اسلامی و انسانی به‌صورت رایگان در اختیار پژوهشگران قرار دارد.

رئیس پژوهشکده علم اطلاعات و دانش‌شناسی مرکز نور عنوان داشت: چون هدف ما تجاری نیست محدودیتی برای رایگان شدن صددرصدی آثار از طرف ما وجود ندارد؛ اما باتوجه‌به اینکه مرکز نور با صاحبان آثار شریک است برای استفاده صددرصدی رایگان، اجازه از سوی این افراد داده نشده؛ اما در حال رایزنی هستیم.

رضوی بیان داشت: باتوجه‌به عدم رعایت حق انتشار منابع در برخی از پایگاه‌ها، یکی از ویژگی‌های این پایگاه قانونی و حلال بودن این منابع است یک تیم فعال از صاحبان این منابع اجازه گرفتند و قرارداد منعقد شده و اکنون ۳ هزار اجازه از صاحبان آثار داریم که. بعضاً هر کدام چندین اثر دارند.

رئیس پژوهشکده علم اطلاعات و دانش‌شناسی مرکز نور بیان داشت: یکی از دیگر ویژگی‌های این کتابخانه حجم عظیم منابع موجود در این پایگاه است که دارای تنوع مختلف در علوم‌انسانی و اسلامی است.

وی تصریح کرد: موتور جستجوی کتابخانه دیجیتال «نورلایب»  در متن کتاب نیز وجود دارد که یک جستجوی حرفه‌ای است مت دارای یک دیتابیس ارزشمند هستیم، همچنین امکان «کتابخانه من» در این کتابخانه قرار داده شده که محققان می‌توانند یک کتابخانه شخصی برای خودشان ایجاد کنند.

رضوی تصریح کرد: امکان اتصال به لغت‌نامه نیز در این کتابخانه دیجیتال در نظر گرفته شده است، امکان کپی از این سایت به‌صورت محدود وجود دارد.

وب افزود: به طور متوسط روزانه ۱۱ هزار کاربر به این کتابخانه مراجعه می‌کنند که ۳۰ درصد غیرایرانی هستند و کاربران کشورهای عربی، افغانستان، کشورهای اروپایی مخصوصاً آلمان روزانه وارد این کتابخانه دیجیتال می‌شوند.

رئیس پژوهشکده علم اطلاعات و دانش‌شناسی مرکز نور عنوان داشت: امروز با این پایگاه تمام مرزها و محدودیت‌های نرم‌افزارها از بین رفته است درگذشته برای ارسال نرم‌افزارها به خارج محدودیت وجود داشت در آینده حجم کاربران خارجی بیش از این خواهد شد به دلیل تحریم امکان عضویت خارجی‌ها نبود؛ اما امروز با برداشتن هزینه ثبت‌نام و رایگان بودن به منابع این کتابخانه دیجیتال دسترسی پیدا خواهند کرد.

رضوی با بیان اینکه پایگاه نسخ خطی در آینده نیز جمع‌آوری و اضافه خواهد شد یادآور شد: مجموعه چاپ‌سنگی با همکاری کتابخانه مجلس و کتابخانه آستان قدس به کتابخانه دیجیتال اضافه خواهد، شد هوش مصنوعی نیز به این کتابخانه برای ترجمه اضافه خواهد شد، تحلیل کتاب‌، پرسش‌وپاسخ و چکیده‌سازی، در آینده به این کتابخانه دیجیتال اضافه خواهد شد.

وی پایان گفت: از ناشران و کتابخانه‌های تخصصی شهر قم بابت همکاری با مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور) تشکر می‌کنم.

محققان و پژوهشگران برای استفاده از این کتابخانه دیجیتال می‌توانند وارد  سایت noorlib.ir شوند.

این سایت سه‌زبانه که زبان‌اصلی آن فارسی است و امکان عربی و انگلیسی شدن سایت وجود دارد و یکی از برنامه‌های آینده مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی افزودن سایر زبان‌ها به این پایگاه دیجیتال است‌.

انتهای خبر /170

 
http://javaneparsi.ir/52230
اخبار مرتبط

نظرات شما