قم فردا گزارش می‌دهد؛

توسعه گلخانه کلید طلایی کشاورزی

باتوجه‌به محدودیت اراضی کشاورزی قم، توسعه زمین‌های کشاورزی در دستور کار نیست و حفظ اراضی کشاورزی موجود در استان قم اولویت دارد تا با منابع آبی موجود و توسعه کشت گلخانه‌ای، کشاورزی حفظ شود.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» استان قم باتوجه‌به نوع اقلیم و آب‌ و هوا و نوع خاک آن از گذشته‌های دور در مسئله کشاورزی دچار چالش‌هایی بوده است به همین منظور بسیاری از کارشناسان، کشاورزان، دامداران، باغداران و مدیران کشاورزی برای تثبیت و پایداری کشاورزی در استان قم انواع‌واقسام مطالعات و تحقیقات را برای بهترین کشت انجام داده‌اند.
سطح زیر کشت اراضی کشاورزی استان قم ۱۰۴ هزار هکتار است که از این حدود ۸۰ هزار هکتار آن در یکی سال گذشته کشت شده است.
باتوجه‌به محدودیت اراضی کشاورزی قم، توسعه زمین‌های کشاورزی در دستور کار نیست و حفظ اراضی کشاورزی موجود در استان قم در دستور کار قرار دارد، تا با منابع آبی موجود و آبیاری قطره‌ای و توسعه کشت گلخانه‌ای، کشاورزی حفظ شود.
۷۳ هکتار سطح زیر کشت گلخانه‌ای در قم
یکی از گزینه‌های توسعه و پایداری کشاورزی استان قم توسعه و گسترش کشت گلخانه‌ای است در استان قم حدود ۷۳ هکتار سطح زیر کشت گلخانه‌ای وجود دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم در گفتگو با خبرنگار قم فردا اظهار داشت: یکی از چالش‌های کشاورزی در استان قم مسئله آب و کمبود آب کشاورزی است به همین منظور حرکت به سمت کشت گلخانه‌ای که مصرف آب کمی دارد یکی از راه‌حل‌های بسیار خوب در این زمینه است.

محمدرضا حاجی رضا ادامه داد: جایگزینی کشت گلخانه‌ها با مزرعه‌هایی که در آن صیفی‌جات تولید می‌کند هم از نظر تولید و هم از نظر مصرف آب بسیار به‌صرفه است؛ زیرا هر هکتار گلخانه حدود ۷ برابر محصول بیشتر از مزارع  محصول به دست می‌آید، در این حوزه کارهای بسیار خوبی در استان قم صورت‌گرفته است و یکی از برنامه‌های اصلی سازمان جهاد کشاورزی توسعه گلخانه‌ها است نیاز است سرمایه‌گذاران بیشتری در این مسئله ورود کنند.
توسعه و گسترش کشت گلخانه‌ای در قم سال‌هاست در دستور کار قرار دارد و خوشبختانه استقبال هم در این زمینه از سوی کشاورزان و سرمایه‌گذاران نیز خوب بوده است.
برداشت سالانه ۱۴ هزار تن محصول گلخانه‌ای در قم
محمدجواد ملاتقی در گفتگو با خبرنگار قم فردا با اشاره به اینکه گلخانه‌های استان قم عمدتاً زیر کشت سبزی‌ها، صیفی‌جات، سوپر سبزی‌ها اظهار داشت: سالانه ۱۴ هزار تن محصول از گلخانه‌های قم برداشت می‌شود که عدد قابل‌توجهی است.
مدیر سرپرست مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان قم تصریح کرد: پرداخت تسهیلات برای گسترش کشت‌های گلخانه‌ای در قم در دستور کار جهاد کشاورزی قرار دارد از طرفی به علت افزایش تعداد روزهای دارای گرد و غبار در قم کشاورزی قم تخت تأثیر این مسئله قرار گرفته همچنین به علت تغییرات اقلیمی و شوری آب‌ و خاک در استان قم باید  به سمت کشت گلخانه‌ای حرکت کرد و  از تولیدکنندگان حمایت کنیم.
وی خاطرنشان کرد: برای توسعه تولید محصولات کشاورزی قم برنامه‌ریزی صورت‌گرفته تا سالانه ۱۰ هکتار به سطح زیر کشت گلخانه‌ای  قم اضافه شود خوشبختانه برای احداث گلخانه متقاضی و ظرفیت وجود دارد تنها دغدغه مسئله تسهیلات است و اگر پشتوانه تسهیلاتی و کمک دولت هم وجود داشته باشد به‌سرعت می‌توان کشت گلخانه‌ای استان قم را توسعه داد.
یکی از نکات قابل‌توجه در کشت گلخانه‌ای استان قم حرکت به سمت جدید و لوکس گلخانه‌ای است که ارزش افزوده فراوانی نیز ایجاد می‌کند سوپر سبزی‌‌هایی مانند کاهوی فرانسوی در گلخانه‌های قم به‌صورت ویژه کشت می‌شود و‌ رستوران‌های لوکس پایتخت خریداری محصول هستند و حتی قبل از تولید محصول آن را پیش‌خرید می‌کنند.
تولید گلخانه‌ای بلوبری برای اولین‌بار در قم
یکی از محصولات گلخانه‌ای که اخیراً در استان قم در حال تولید است بلوبری است که برای اولین‌بار در استان قم کشت این محصول در حال انجام است.
بلوبری میوه بومی نواحی آمریکای شمالی  است که در دههٔ ۱۹۳۰ وارد اروپا شد، بوته معمولاً به‌صورت ایستاده و‌ گاهی به‌صورت درختچه‌های خمیده با طول متغیر از ۱۰ سانتیمتر تا ۴ متر یافت می‌شوند. گل‌های آن استکانی و به شکل زنگ هستند و به رنگ‌های سفید، صورتی رنگ‌پریده یا قرمز یا حتی گاهی سبز یافت می‌شوند.
در سال ۲۰۲۰، تولید جهانی بلوبری در مقایسه با سال پیش، ۱۴ درصد افزایش داشت. آمریکا با ۳۷ درصد و کانادا با ۲۴ درصد مجموع تولید جهانی، بزرگ‌ترین تولیدکنندگان این میوه در جهان هستند.
در سال ۲۰۱۶ میلادی صدمین سالگرد تجاری‌سازی محصول بلوبری در کشور آمریکا جشن گرفته شد امروزه آمریکا بزرگ‌ترین تولیدکنندهٔ بلوبری در جهان است و سود زیادی از تجارت این محصول کشاورزی کسب می‌کند.
مدیر سرپرست مدیریت باغبانی قم بیان داشت: برای اولین‌بار در سال جاری کشت گلخانه‌ای بلوبری در قم آغاز شده است و اکنون ۲ هزار مترمربع گلخانه  زیر کشت این  محصول است.
وی با بیان اینکه  این میوه جز میوه‌های گران‌قیمت و سودآور برای استان است، گفت: دو تن بلوبری از این میزان کشت گلخانه‌ای در قم برداشت می‌شود.
ملاتقی اضافه کرد: البته این مقدار برداشت برای سال اول است؛ زیرا بوته‌های بلوبری قم هنوز جوان هستند و سال‌های بعد پیش‌بینی می‌شود از این مقدار زیر کشت تا هشت تن هم محصول بلوبری برداشت شود.
یکی دیگر از نمونه‌های موفق تولیدات گلخانه‌ای گلخانه هیدروپونیک زاگرس بخش جعفریه است  این گلخانه در مساحت ارضی ۱۰ هکتار و مساحت زیر کشت پنج هکتار به تولید محصولات گلخانه‌ای مشغول است.
 این گلخانه دارای ظرفیت  ۲ هزار و۵۰۰ مترمکعب ذخیره آب استخر است حجم تولید سالانه این گلخانه ۱۵۰۰ تن محصول باکیفیت است.
تولید این محصولات کشاورزی گلخانه‌ای حاصل تحقیقات و مطالعات در این زمینه است و می‌توان امیدوار بود با گسترش تحقیقات کشاورزی محصولات گلخانه‌ای متنوع و سازگار با اقلیم استان کشت شود.
ایستگاه ۸۰ هکتاری تحقیقات کشاورزی قم
تحقیقاتی که باعث می‌شود الگوهای کشت جدید و باتوجه‌به تغییرات آب‌ و هوایی در اختیار کشاورزان قرار داده شود.
توکلی در این زمینه در گفتگو با خبرنگار قم فردا اظهار داشت: یک ایستگاه تحقیقات کشاورزی پردیسان در کیلومتر پنج جاده نیزار به مساحت ۸۰ هکتار که سال ۹۵ به بهره‌برداری رسید و مباحث آموزشی، ترویجی و پژوهشی در این مرکز انجام می‌شود.
رئیس مرکز تحقیقات، آموزش و کشاورزی استان قم تصریح کرد: گیاهان مختلف از جمله ارقام مختلف انگور داخلی و خارجی، عناب، تولید و پرورش بذرهای مختلف گلخانه‌های متنوع در  بحث تولید و تحقیقات روی گیاهان مختلف در این گلخانه‌ها انجام می‌شود.
اگر روند توسعه گلخانه‌ها در استان قم با همین شتاب پیش رود و مسئولان امر نیز حمایت‌ها از جمله اعطای تسهیلات را در تسهیل کنند در آینده‌ای نه‌چندان درو قم ظرفیت تبدیل‌شدن به شهر تولیدات گلخانه‌ای را دارد.

انتهای خبر /170

 
http://javaneparsi.ir/53359
اخبار مرتبط

نظرات شما