قم فردا گزارش می‌دهد؛

برق هسته‌ای مطالبه و نیاز مهم کشور

امروز بیشتر کشورها به سمت تولید برق هسته‌ای حرکت کرده‌اند؛ اما ایران هنوز نتوانسته علاوه تمام پیشرفت‌ها در صنعت هسته‌ای در مسیر تولید برق هسته‌ای اقدام جدی انجام دهد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا»  بازهم این روزها با قطعی‌های گسترده برق در کشور اهمیت و جایگاه برق در زندگی مردم بیشتر مشخص می‌شود. امروز ناترازی برق به یکی از چالش‌های مهم در کشورمان تبدیل شده است و این بحران، تبعات گسترده‌ای بر زندگی روزمره مردم، بخش تولید و اقتصاد کشور را ایجاد کرده است. دولت‌ها در طول سال‌های گذشته، تلاش‌های مختلفی برای حل مشکل ناترازی برق انجام داده‌اند؛ اما این تلاش‌ها تاکنون نتوانسته‌اند به طور کامل این بحران را مهار کنند.
 البته شاید یکی از مسیرهای مهم در صنعت تولید برق، برق هسته‌ای باشد. کشورهای قدرتمند جهان دانش هسته‌ای را انحصاری خود کرده‌اند. به‌راحتی اجازه دسترسی دیگران به این دانش را نمی‌دهند. انرژی هسته‌ای دارای کاربردهای فراوان در عرصه‌های مختلف مانند پزشکی، برق، کشاورزی، نظامی و... است. هر کشوری که این نوع دانش را در اختیار داشته باشد می‌تواند پله‌های پیشرفت را به‌سرعت طی کند و تبدیل به یک کشور قدرتمند و پیشرفت در دنیا شود.

صنعت هسته‌ای موتور محرک

از همین رو شاهین صادقی‌نسب در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی قم فردا، با اشاره به‌روز ملی فناوری هسته‌ای اظهار داشت: داشتن یک فناوری هسته‌ای پیشرفته و گسترش آن ازاین‌جهت حائز اهمیت است که کشور را وارد جرگه ابرقدرت‌های جهان می‌کند که تعداد آن‌ها زیاد هم نیست.
وی به دسیسه‌های مختلف دشمنان نظام در زمینه‌ای هسته‌ای اشاره کرد و بیان داشت: در طول این سال‌ها دشمنان نظام مرتباً تلاش کرده‌اند که شیرینی و حلاوت پیروزی را تلخ کنند از طریق نظام تحریم‌ها و... اما علی‌رغم این فشارها و تهدیدها این صنعت پابرجاست.
صادقی‌نسب با بیان این که انرژی هسته‌ای مؤلفه قدرت است، تاکید کرد: کشورهایی که صنعت هسته‌ای بومی دارند در زمره کشورهای قدرتمند دنیا به‌حساب می‌آیند که همین موضوع موجب شده است که دشمنان نظام را به تکاپو انداخته است علاوه بر این صنعت هسته‌ای به دلیل پیچیدگی‌های فراوان علمی که دارد می‌تواند به‌عنوان یک موتور محرک سایر علوم قرار بگیرد.
استاد دانشگاه تهران تصریح کرد: بسیاری از پیشرفت‌هایی که در صنایع نظامی داریم ناشی از کانون تکنولوژیک صنعت هسته‌ای است و در واقع این کانون گرمی که باعث شکوفایی سایر علوم و تکنولوژی‌ها در کشور شده است.
وی کاربرد دانش هسته‌ای در پزشکی را مهم برشمرد و گفت: در صنعت پزشکی فناوری هسته‌ای کاربرد دارد به‌طوری‌که امروز برای بسیاری از مراحل درمانی نیازمند این فناوری هستیم.
کارشناس مسائل سیاسی خاطرنشان کرد: یک فناوری با چنین ظرفیت‌ها و قابلیت‌هایی نیاز امروز ایران است که باید تقویت شود.
وی خاطرنشان کرد: داشتن صنعت هسته‌ای مزایای فراوانی دارد، انرژی هسته‌ای به‌عنوان یک انرژی پایه‌ای در توسعه پایدار به‌حساب می‌آید چرا که انرژی پاک و تقریباً تجدید پذیراست و کاملاً مناسب و متناسب با محیط‌زیست و دارای مزایای فراوان است.
استاد دانشگاه تهران تأکید کرد: این انرژی امروز است به‌طوری‌که بخش وسیعی از برق مصرفی کشور را می‌توان از این طریق تأمین کرد.


 همان‌گونه که گفته شد یکی از مهم‌ترین موارد استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای، تولید برق از طریق نیروگاه‌های اتمی است. باتوجه‌به پایان‌پذیر بودن منابع فسیلی و روند روبه‌رشد توسعه اجتماعی و اقتصادی، استفاده از انرژی هسته‌ای برای تولید برق امری ضروری و لازم است.
 برق هسته‌ای از مطالبات مهم رهبری
 رهبر معظم انقلاب بارها در دیدار دانشمندان و مدیران به مسئله برق هسته‌ای اشاره کرده‌اند و یکی از مطالبات ایشان برق هسته است. ایشان در دیدار خود با دانشمندان، متخصصان، کارشناسان و مسئولان صنعت هسته‌ای کشور که در سال ۱۴۰۲ برگزار شد، فرمودند: الان ما حدود ۱۰۰۰ مگاوات از برق هسته‌ای داریم استفاده می‌کنیم و طراحی برای بیشترش هم هست؛ اما هدف ۲۰ هزار مگاوات است. از حدود ۸۰، ۹۰ هزار مگاواتی که کشور در مثلاً آینده‌ی متوسط در میان‌مدت احتیاج دارد، حتماً ۲۰ هزار مگاواتش باید هسته‌ای باشد. هم صرفه مالی دارد هم صرفه زیستی دارد هم صرفه محیطی دارد؛ این را به‌طورجدی و به‌صورت برنامه‌ریزی شده دنبال بکنید. روی نیروگاه‌های توان پایین، کم‌ظرفیت کار بشود، شنیدم در دنیا معمول این است که بیشتر روی نیروگاه‌های با ظرفیت پایین کار می‌کنند، ۱۰۰ مگاوات، ۲۰۰ مگاوات حتی کمتر از ۱۰۰ مگاوات؛ ما برای بخش‌های مختلف به این ظرفیت‌ها یعنی نیروگاه‌های کم‌توان و کم‌ظرفیت احتیاج داریم.
 یکی از مطالبات رهبری انقلاب سهم ۳۳ هزار مگاواتی برق هسته‌ای در سبد صنعت برق کشور است که ابعاد مختلف آن نیاز به بررسی دارد. ایران هر ساله چند هزار مگاوات برق نیاز دارد. نیروگاه اتمی بوشهر ۱۰۰۰ مگاوات برق را در صورت راه‌اندازی تأمین می‌نماید و احداث نیروگاه‌های دیگر برای رفع این نیازی ضروری است. از طرفی برای تولید میزان برق حدود ۱۹۰ میلیون بشکه نفت خام مصرف می‌شود که در صورت تأمین از طریق انرژی هسته‌ای سالیانه ۵ میلیارد دلار صرفه‌جویی خواهد شد.
 
 شاید بسیاری تصور کنند انرژی هسته‌ای تنها کاربرد نظامی دارد، اما مسائل نظامی فقط یکی از کاربردهای این فناوری است. امروزه بسیاری از کشورهای جهان با دستیابی به این انرژی به امکان تولید برق دست یافته‌اند به‌طوری که بیش از ۷۰درصد برق بسیاری از کشورها به‌وسیله نیروگاه هسته‌ای تولید می‌شود و هم اکنون ایران با تولید حدود ۹۱۵ مگاوات، رتبه ۲۸ در بین ۳۱ کشور به لحاظ حجم تولید برق از انرژی هسته‌ای را دارد که البته در مقایسه با ۲۷ کشور اول تولید برق هسته‌ای، رقم ناچیزی محسوب می‌شود به‌طوری که آمریکا در این فهرست ۱۰۶، فرانسه ۶۷، چین ۵۱، ژاپن ۳۵، روسیه ۳۱، کره جنوبی ۲۵، کانادا ۱۵ و اوکراین ۱۴/۳برابر ایران تولید برق هسته‌ای دارند.
 باوجوداینکه سهم ایران در تولید برق هسته‌ای در مقایسه با دیگر کشورها رقم ناچیزی است، اما با استفاده از همین حدود یک هزار مگاوات برقی که توسط نیروگاه‌های هسته‌ای تولید شده است تاکنون در مصرف ۸۰ میلیون بشکه نفت صرفه‌جویی را شاهد بوده‌ایم، البته در یک برنامه ۲۰ساله قرار است ۱۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای تولید کنیم.
 برق هسته‌ای گزینه جدید کشورها
 از همین رو مهدی صدیقی، کارشناس حوزه انرژی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری مهر ضمن تأکید بر جایگاه برق هسته‌ای در سبد برق کشور، گفت: در ایالات متحده آمریکا با ظرفیت تولید ۹۷ گیگاوات برق هسته‌ای، ۶۰ میلیارد دلار از تولید ناخالص داخلی، صدهزار شغل مستقیم پایدار و ۴۷۵ هزار شغل غیرمستقیم پایدار به واسطه صنعت انرژی هسته‌ای ایجاد شده است.
 وی ادامه داد: فرانسه با ثبت رکورد دریافت ۷۰ الی ۸۵ درصد برق از انرژی هسته‌ای رکورددار هسته‌ای‌ترین کشور دنیاست. اما در سال‌های اخیر چند کشور دیگر از موضع خود نسبت به افزایش ظرفیت هسته‌ای را مثبت کرده‌اند. از جمله این کشورها می‌توان به هلند، بریتانیا و کره جنوبی اشاره کرد.
 این کارشناس حوزه انرژی بیان داشت: امارات متحده عربی با یک ورود شکوهمند به باشگاه هسته‌ای، به دنبال سهم برق خود از برق هسته‌ای است. از سویی دیگر عربستان سعودی برنامه‌ای برای تولید ۱۷ گیگاوات برق هسته‌ای تا سال ۲۰۴۰ میلادی دارد. این در حالی است که ترکیه نیز در حال ساخت هم‌زمان ۴ راکتور هسته‌ای ۱۲۰۰ مگاواتی است.
 چین بازیگری مهم در صنعت هسته‌ای
 صدیقی با تأکید بر نقش چین به‌عنوان یکی از بازیگران مهم در صنعت هسته‌ای، تصریح کرد: ظرفیت تولید برق هسته‌ای این کشور با رشد نمایی در ۲۰۵۰ میلادی به ۳۲۷ گیگاوات می‌رساند. کشور چین با استانداردسازی مدلی بومی از راکتور به بازیگر جدید در صنعت هسته‌ای جهان تبدیل شده است.

 
 حرکت ضعیف ایران در مسیر برق هسته‌ای
 البته در این سال‌های اخیر که قطعی برق علاوه بر تابستان به زمستان هم کشیده شده است، ورود صنعت برق کشور به سمت برق هسته‌ای بیش‌ازپیش احساس می‌شود که باید این امر هرچه زودتر محقق شود.
 همان‌گونه که اشاره شد کشورمان در حوزه بهره‌گیری از نیروی هسته‌ای در تولید برق نتوانسته از ظرفیت‌های موجود بهره چندانی ببرد. به‌این‌ترتیب لازم است اقتصاد برق در گام دوم انقلاب و در سال حمایت از تولید با استفاده از یک راهبرد دقیق، شکوفایی بیشتری را تجربه کند که این مسئله مستلزم ورود جدی مدیران است.


انتهای خبر /160

 
http://javaneparsi.ir/53421
اخبار مرتبط

نظرات شما