یادداشت؛
شهید رئیسی و دیپلماسی عزتمندانه

گمانهزنیهایی درباره عدم وقوع جنگ تحمیلی ۱۲ روزه مطرح است؛ اما دقیق آن است که اگر شهید جمهور آیتالله میبود چنین جنگی رخ نمیداد.
ایشان در توضیح سیاست خارجی شهید جمهور چنین فرموده است: در مسائل خارجی، از فرصتها به بهترین وجهی استفاده کرد؛ اینهمه تحرّک خارجی و سفر خارجی آثار ارزشمند و بابرکتی برای امروز و فردای کشور داشت؛ ایران را در چشم رجال سیاسی دنیا بزرگتر و برجستهتر کرد.
رهبر معظم انقلاب در این بیانات، دیپلماسی و مدیریت سیاست خارجی شهید رئیسی را جدید و ارزشمند ارزیابی کرده است.
این دیپلماسی هماهنگ و سازگار با عوامل میدان در حال اقتداریابی بود. بر خلاف سیاست خارجه سازشکارانه در دولتهای پیشین، دیپلماسی نوآورانه دولت سیزدهم موجب افزایش اقتدار ملی در منطقه و جهان شده بود.
طبیعی است که چنین سیاست خارجی انقلابی برای نظام سلطه و صهیونیستها نگرانکننده و مانع جدی برای استیلای مطلق بر منطقه بود. به همین خاطر، به جرأت میتوان گفت که اگر آیتالله رئیسی به طرز مشکوک به شهادت نمیرسیدند و همچنان سکاندار دستگاه اجرایی بودند، جنگ دوازده روزه بر ملت تحمیل نمیشد.
اما متأسفانه دیپلماسی جدید انقلابی با شهادت آیتالله رئیسی به محاق رفت و دیپلماسی ناکارآمد دولتهای پیشین جایگزین آن شد.
طبیعی است که با چنین دیپلماسی آتشبس موقت همچنان پایدار نمیماند. هر لحظه امکان تجاوز جدید وجود دارد. چون دولت با دیپلماسی مقتدرانه انقلابی وارد نظام بینالملل نشده است. بهطوری که امر برای همسایه شمالی مشتبه شده است.
اگر این نوع سیاست خارجه خام و خوشخیال در بازدارندگی جنگ توانمند است، مانع تحمیل جنگ ۱۲ روزه شده بود؛ بنابراین، دولت چهاردهم برای سهیمشدن در دفع آتشافروزی مجدد دشمن آمریکایی صهیونی چارهای در تغییر سیاست خارجی خود ندارد.
باید راههای طی شده ناموفق دولتهای گذشته را کنار بگذارد و به فرموده ولیفقیه دیپلماسی نوین شهید جمهور را سرمشق سیاست خارجی خود قرار دهد.
نویسنده: داود مهدودیزادگان کارشناس مسائل سیاسی
نظرات شما