قم فردا گزارش میدهد؛
نوشابه؛ میهمان ناخوانده سفره ایرانیان

بر اساس تازهترین دادههای دفتر تغذیه جامعه وزارت بهداشت، سرانه مصرف نوشابههای گازدار در استانهایی مانند قم و تهران به میزانی نگرانکننده رسیده است، در حالی که استانهایی مانند چهارمحال و بختیاری و مازندران کمترین مصرف را دارند.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» میزان مصرف نوشابه در ایران، تصویری پرابهام و نگرانکننده را ترسیم میکند؛ تصویری که در آن، برخی استانها با مصرفی چندبرابر میانگین کشوری، در صدر جدول قرار گرفتهاند؛ این آمار تنها یک عدد نیست، بلکه نشانگر عمق نفوذ یک عادت غذایی زیانبار در سبک زندگی بخشی از جامعه ایران است.
مصرف نوشابههای گازدار که زمانی تنها به مهمانیها و مراسم خاص محدود بود، امروز به یکی از پرمصرفترین اقلام سبد غذایی خانوارهای ایرانی، بهویژه در کلانشهرها، تبدیل شده است و این تغییر عادت، زنگ خطری است برای سلامت نسل حاضر و آینده، چرا که پشت طعم شیرین و گاز این نوشیدنی، خطراتی جدی برای کوتاهشدن عمر، افزایش بیماریهای غیرواگیر و تحمیل هزینههای سنگین درمان نهفته است.

ساره حیدری در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» با اشاره به آمار نگرانکننده مصرف نوشابه در قم اظهار داشت: آمار نگرانکننده مصرف نوشابه در استانهایی مانند قم و تهران زنگ هشداری برای سلامت جامعه است زیرا مصرف بالای نوشابه مستقیماً با افزایش خطر چاقی، دیابت نوع دو، پوکیاستخوان و بیماریهای گوارشی مرتبط است همچنین قند فراوان و اسیدیته بالا در این نوشیدنیها، یک تهدید جدی برای سلامت مِتابولیسم جامعه است.
وی با اشاره به دلیل اصلی این شکاف مصرفی بین استانها گفت: این امر میتواند تابعی از سبک زندگی شهری و صنعتی، تبلیغات گسترده، دسترسی آسان و حتی الگوهای فرهنگی باشد که در کلانشهرها، مصرف فستفود و غذاهای آماده معمولاً که با نوشابه همراه است، بسیار زیاد است.
متخصص تغذیه و رژیمدرمانی با اشاره به مصرف نوشابههای رژیمی بیان داشت: اگرچه نوشابههای رژیمی فاقد قند هستند، اما شیرینکنندههای مصنوعی استفاده شده در آنها میتوانند ذائقه را به طعم شیرین عادت داده و حتی در درازمدت باعث افزایش اشتها و اختلال در متابولیسم بدن شوند، نوشابههای رژیمی نوشیدنیهای فراوری شدهای هستند که ارزش غذایی صفر دارند.
وی با اشاره به اولین قدم برای کاهش مصرف نوشابه افزود: آگاهیبخشی اولین قدم برای کاهش مصرف نوشابه است؛ بسیاری از مردم از مقدار قند یک بطری نوشابه که معادل ۱۰ حبه قند است بیاطلاع هستند؛ قدم اول، جایگزینی تدریجی است، نه حذف ناگهانی.

نگاهی به نقشه مصرف نوشابه در ایران، داستانی فراتر از یک انتخاب ساده غذایی را روایت میکند. این نقشه، در واقعیت، نموداری از سبک زندگی، فشارهای اقتصادی، تأثیر تبلیغات و حتی شکاف فرهنگی بین استانهاست.
در استانهای با مصرف پایینتر، اغلب شاهد تمسک قویتر به سنتهای غذایی بومی و استفاده از نوشیدنیهای طبیعی هستیم؛ گنجینههایی که سالهاست به فراموشی سپرده شدهاند، اینجا است که نقش کلیدی فرهنگسازی و بازگشت به خوراک بومی پررنگ میشود.
ترویج این فرهنگ نهتنها میتواند سلامت جامعه را ارتقا بخشد، بلکه میتواند به احیای صنایع محلی و اشتغالزایی نیز بینجامد.
از سوی دیگر، آمار هشداردهنده وزارت بهداشت، نشان میدهد که اگر امروز برای تغییر این الگو اقدامی نکنیم، فردا باید شاهد هزینهکردن بودجههای کلان برای درمان بیماریهای ناشی از آن باشیم.
سرمایهگذاری بر پیشگیری، همیشه هوشمندانهتر و کمهزینهتر از درمان است.

محمدجواد رحیمی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» با اشاره به نوشیدنیهای سالمی که جایگزین مستقیم نوشابه هستند، اظهار داشت: بهترین و در دسترسترین جایگزین، دوغهای کمنمک و بدون گاز بهویژه انواع خانگی آن است، آب طعمدار شده طبیعی با برشهای میوه مانند لیمو، نعنا یا خیار، شربتهای خانگی کمشکر مانند سکنجبین و همچنین آبمیوههای طبیعی گزینههای بسیار بهتری هستند.
وی با اشاره به نقش خانوادهها در تغییر این عادت گفت: کانون تغییر باید از خانواده شروع شود، حذف تدریجی نوشابه از سفره و عدم خرید آن، بزرگترین نقش را ایفا میکند؛ والدین با ارائه گزینههای جذاب و سالم میتوانند ذائقه کودکان را از همان ابتدا به سمت سالمتر شدن سوق دهند.
پژوهشگر حوزه ایمنی غذا با اشاره به کمک صنایع غذایی داخلی به این موضوع افزود: صنعت باید در تولید و بازار رسانی نوشیدنیهای سالم مبتنی بر میوههای بومی مانند آبزرشک، شربتهای طبیعی آلبالو و انار سرمایهگذاری بیشتری کند و این محصولات را با بستهبندیهای جذاب و قیمت مناسب به دست مصرفکننده برساند.

لیست نوشیدنیهای جایگزین سالم
دوغ کمنمک و بدون گاز؛ غنی از کلسیم و پروبیوتیکهای مفید برای گوارش، بهترین جایگزین برای همراهی با غذا هستند.
آب طعمدار طبیعی که با اضافهکردن برشهای لیموترش، پرتقال، نعنا، خیار یا حتی توتفرنگی به پارچ آب و گذاشتن آن در یخچال تهیه میشوند.
شربتهای خانگی کمشکر مانند شربت آبلیمو، سکنجبین (ترکیب آب، سرکه، نعنا و کمی عسل یا شکر قهوهای) و خاکشیر و دمنوشهای سرد شده مانند دمنوش گلگاوزبان، بهلیمو یا چای سبز خنک شده که بدون قند قابلمصرف هستند.
آبمیوه طبیعی رقیق شده مانند آب انار، آبآلبالو یا آبپرتقال که با مقدار زیادی آب رقیق شدهاند تا قند آنها کاهش یابد.
اسموتی میوهها که مخلوطی از میوههای تازه مانند موز و توتفرنگی هستند که با ماست یا شیر که یک نوشیدنی مقوی و سیرکننده است.
عصاره سردنوش گیاهی مانند تخم شربتی یا بالنگ که با آب و کمی عسل طبیعی ترکیب میشوند.

مسیر تغییر، هرچند دشوار، اما شدنی است، کاهش مصرف نوشابه، تنها یک توصیه پزشکی نیست، بلکه یک ضرورت اجتماعی برای تضمین آیندهای سالمتر است و این تغییر نیازمند عزمی جمعی است؛ از تصمیم فردی هر شهروند برای حذف تدریجی این نوشیدنی از سبد خانواده، تا سیاستگذاریهای کلان وزارتخانهها برای ایجاد محدودیت و ترویج سبک زندگی سالم خواهند بود.
بیاییم با نگاهی به آمار استانهای کممصرف که گواهی بر امکان زندگی بدون نوشابه است، از امروز آغاز کنیم.
سلامت، بزرگترین سرمایه ماست و نوشیدن یک لیوان آب گوارا یا یک نوشیدنی طبیعی، نهتنها طعم زندگی را تغییر نمیدهد، بلکه بر کیفیت و طول آن میافزاید.
آینده سلامت ایران در گرو انتخابهای بهظاهر کوچک امروز ما در سوپرمارکت و در سفره غذایی خانوادههای ایرانی است.
خبرنگار: محمدعلی رجبی
انتهای خبر/150
مصرف نوشابههای گازدار که زمانی تنها به مهمانیها و مراسم خاص محدود بود، امروز به یکی از پرمصرفترین اقلام سبد غذایی خانوارهای ایرانی، بهویژه در کلانشهرها، تبدیل شده است و این تغییر عادت، زنگ خطری است برای سلامت نسل حاضر و آینده، چرا که پشت طعم شیرین و گاز این نوشیدنی، خطراتی جدی برای کوتاهشدن عمر، افزایش بیماریهای غیرواگیر و تحمیل هزینههای سنگین درمان نهفته است.

ساره حیدری در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» با اشاره به آمار نگرانکننده مصرف نوشابه در قم اظهار داشت: آمار نگرانکننده مصرف نوشابه در استانهایی مانند قم و تهران زنگ هشداری برای سلامت جامعه است زیرا مصرف بالای نوشابه مستقیماً با افزایش خطر چاقی، دیابت نوع دو، پوکیاستخوان و بیماریهای گوارشی مرتبط است همچنین قند فراوان و اسیدیته بالا در این نوشیدنیها، یک تهدید جدی برای سلامت مِتابولیسم جامعه است.
وی با اشاره به دلیل اصلی این شکاف مصرفی بین استانها گفت: این امر میتواند تابعی از سبک زندگی شهری و صنعتی، تبلیغات گسترده، دسترسی آسان و حتی الگوهای فرهنگی باشد که در کلانشهرها، مصرف فستفود و غذاهای آماده معمولاً که با نوشابه همراه است، بسیار زیاد است.
متخصص تغذیه و رژیمدرمانی با اشاره به مصرف نوشابههای رژیمی بیان داشت: اگرچه نوشابههای رژیمی فاقد قند هستند، اما شیرینکنندههای مصنوعی استفاده شده در آنها میتوانند ذائقه را به طعم شیرین عادت داده و حتی در درازمدت باعث افزایش اشتها و اختلال در متابولیسم بدن شوند، نوشابههای رژیمی نوشیدنیهای فراوری شدهای هستند که ارزش غذایی صفر دارند.
وی با اشاره به اولین قدم برای کاهش مصرف نوشابه افزود: آگاهیبخشی اولین قدم برای کاهش مصرف نوشابه است؛ بسیاری از مردم از مقدار قند یک بطری نوشابه که معادل ۱۰ حبه قند است بیاطلاع هستند؛ قدم اول، جایگزینی تدریجی است، نه حذف ناگهانی.

نگاهی به نقشه مصرف نوشابه در ایران، داستانی فراتر از یک انتخاب ساده غذایی را روایت میکند. این نقشه، در واقعیت، نموداری از سبک زندگی، فشارهای اقتصادی، تأثیر تبلیغات و حتی شکاف فرهنگی بین استانهاست.
در استانهای با مصرف پایینتر، اغلب شاهد تمسک قویتر به سنتهای غذایی بومی و استفاده از نوشیدنیهای طبیعی هستیم؛ گنجینههایی که سالهاست به فراموشی سپرده شدهاند، اینجا است که نقش کلیدی فرهنگسازی و بازگشت به خوراک بومی پررنگ میشود.
ترویج این فرهنگ نهتنها میتواند سلامت جامعه را ارتقا بخشد، بلکه میتواند به احیای صنایع محلی و اشتغالزایی نیز بینجامد.
از سوی دیگر، آمار هشداردهنده وزارت بهداشت، نشان میدهد که اگر امروز برای تغییر این الگو اقدامی نکنیم، فردا باید شاهد هزینهکردن بودجههای کلان برای درمان بیماریهای ناشی از آن باشیم.
سرمایهگذاری بر پیشگیری، همیشه هوشمندانهتر و کمهزینهتر از درمان است.

محمدجواد رحیمی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا» با اشاره به نوشیدنیهای سالمی که جایگزین مستقیم نوشابه هستند، اظهار داشت: بهترین و در دسترسترین جایگزین، دوغهای کمنمک و بدون گاز بهویژه انواع خانگی آن است، آب طعمدار شده طبیعی با برشهای میوه مانند لیمو، نعنا یا خیار، شربتهای خانگی کمشکر مانند سکنجبین و همچنین آبمیوههای طبیعی گزینههای بسیار بهتری هستند.
وی با اشاره به نقش خانوادهها در تغییر این عادت گفت: کانون تغییر باید از خانواده شروع شود، حذف تدریجی نوشابه از سفره و عدم خرید آن، بزرگترین نقش را ایفا میکند؛ والدین با ارائه گزینههای جذاب و سالم میتوانند ذائقه کودکان را از همان ابتدا به سمت سالمتر شدن سوق دهند.
پژوهشگر حوزه ایمنی غذا با اشاره به کمک صنایع غذایی داخلی به این موضوع افزود: صنعت باید در تولید و بازار رسانی نوشیدنیهای سالم مبتنی بر میوههای بومی مانند آبزرشک، شربتهای طبیعی آلبالو و انار سرمایهگذاری بیشتری کند و این محصولات را با بستهبندیهای جذاب و قیمت مناسب به دست مصرفکننده برساند.

لیست نوشیدنیهای جایگزین سالم
دوغ کمنمک و بدون گاز؛ غنی از کلسیم و پروبیوتیکهای مفید برای گوارش، بهترین جایگزین برای همراهی با غذا هستند.
آب طعمدار طبیعی که با اضافهکردن برشهای لیموترش، پرتقال، نعنا، خیار یا حتی توتفرنگی به پارچ آب و گذاشتن آن در یخچال تهیه میشوند.
شربتهای خانگی کمشکر مانند شربت آبلیمو، سکنجبین (ترکیب آب، سرکه، نعنا و کمی عسل یا شکر قهوهای) و خاکشیر و دمنوشهای سرد شده مانند دمنوش گلگاوزبان، بهلیمو یا چای سبز خنک شده که بدون قند قابلمصرف هستند.
آبمیوه طبیعی رقیق شده مانند آب انار، آبآلبالو یا آبپرتقال که با مقدار زیادی آب رقیق شدهاند تا قند آنها کاهش یابد.
اسموتی میوهها که مخلوطی از میوههای تازه مانند موز و توتفرنگی هستند که با ماست یا شیر که یک نوشیدنی مقوی و سیرکننده است.
عصاره سردنوش گیاهی مانند تخم شربتی یا بالنگ که با آب و کمی عسل طبیعی ترکیب میشوند.

مسیر تغییر، هرچند دشوار، اما شدنی است، کاهش مصرف نوشابه، تنها یک توصیه پزشکی نیست، بلکه یک ضرورت اجتماعی برای تضمین آیندهای سالمتر است و این تغییر نیازمند عزمی جمعی است؛ از تصمیم فردی هر شهروند برای حذف تدریجی این نوشیدنی از سبد خانواده، تا سیاستگذاریهای کلان وزارتخانهها برای ایجاد محدودیت و ترویج سبک زندگی سالم خواهند بود.
بیاییم با نگاهی به آمار استانهای کممصرف که گواهی بر امکان زندگی بدون نوشابه است، از امروز آغاز کنیم.
سلامت، بزرگترین سرمایه ماست و نوشیدن یک لیوان آب گوارا یا یک نوشیدنی طبیعی، نهتنها طعم زندگی را تغییر نمیدهد، بلکه بر کیفیت و طول آن میافزاید.
آینده سلامت ایران در گرو انتخابهای بهظاهر کوچک امروز ما در سوپرمارکت و در سفره غذایی خانوادههای ایرانی است.
خبرنگار: محمدعلی رجبی
انتهای خبر/150
نظرات شما