قم فردا گزارش می‌دهد؛

تحول فضای سبز قم در دهه اخیر

سرانه فضای سبز شهر قم در چند سال اخیر با تحولی عظیم روبرو شده است و امروز قم رتبه سوم کشوری را در فضای سبز کسب کرده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «قم فردا»  توسعه سریع و مداوم شهرها یکی از بزرگ‌ترین تهدیدات محیط‌زیست به‌حساب می‌آید که اثراتش به ساکنان خود شهرها منتقل خواهد شد و اثرات مثبت و منفی بسیاری بر روح و جسم انسان‌ها باقی می‌گذارد.
 ضرورت ایجاد کاربری‌های جدید شهری برای پاسخ‌گویی به نیازهای روزافزون شهرنشینان کم‌کم باعث کاهش فضای سبز و باغ‌های شهری شده که پیامد آن محدودشدن دسترسی انسان شهرنشین به طبیعت است.
 فضای سبز شهری خصوصاً پارک‌های شهری دارای نقش اجتماعی، اقتصادی و اکولوژیکی هستند، با مزایایی چون درمان بیماری‌های روحی، محیطی مطلوب برای پرورش کودکان، ایجاد یکپارچگی اجتماعی، حفظ آسایش و… که درعین‌حال شاخصی برای ارتقای کیفیت فضای زندگی و توسعه جامعه محسوب می‌شوند.
 شهر قم یکی از شهرهایی است که از نظر سرانه‌های فضای سبز در ده اخیر دچار فقر جدی بود؛ اما با عزمی که طی این سال‌ها در تیم مدیریت شهری به وجود آمده گام بلندی در راستای رفع این مشکل برداشته شده و امروز قم از نظر سرانه فضای سبز در کشور در رتبه سوم قرار دارد.


  کسب جایگاه سوم کشوری قم در فضای سبز

  از همین رو پیام جوادیان در گفتگو با خبرنگار قم فردا با اشاره به انتقاد برخی از کاشت فضای سبز در قم، اظهار داشت: برخی انتقاد دارند که قم شهر کویری است و نیازی به فضای سبز ندارد.
  وی ادامه داد: زمانی قم به‌عنوان یک باغ شهر باوجود باغات مختلف در کشور مطرح بود که به مرور زمان با افزایش جمعیت و بی‌توجهی به مسئله فضای سبز دچار فقر فضای سبز شد.
  مدیرعامل سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری قم با اشاره به اینکه امروز قم ۴۱۰ پارک شهری دارد، گفت: طبق برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته ۱۶۵ مورد از این پارک های شهر مانند بوستان خضر و زائر در ۱۰ سال اخیر ایجاد شده است.
  وی خاطرنشان کرد: در سال‌های گذشته سرانه فضای سبز شهر قم به‌ازای هر شهروند ۱۳ مترمربع بود که با تلاش‌های صورت گرفته در این سال‌ها این فضا به ۲۱ مترمربع برای هر شهروند ارتقا پیدا کرده است.
  جوادیان با اشاره به جایگاه سوم کشوری قم در فضای سبز، گفت: امروز قم بعد از اصفهان و شیراز در جایگاه سوم کشوری در فضای سبز قرار گرفته است و همچنین امیدواریم بعد از تکمیل خط لوله انتقال پساب به جایگاه دوم در کشور برسیم.
  وی عنوان کرد: در این سال‌ها هم در حوزه فضای سبز ۶ هزار و ۹۰ درخت مثمر از نوع زیتون، انار، انجیر و انواع توت کاشته شده است.
 
 درخت به جهت زیبایی و تأثیر فراوان در مقوله‌های زیست‌محیطی بسیار مؤثر است و شهر قم باتوجه‌به شرایط جغرافیایی و مشکلات پیرامون این حوزه نیازمند درخت و فضای سبز در شهر است که باید دراین‌خصوص علاوه بر داخل شهر در حاشیه شهر هم برنامه‌ریزی‌های بیشتری در راستای توسعه صورت بگیرد هرچند که قم امروز با قم چند سال قبل در زمینه فضای سبز قابل‌قیاس نیست.
 این در حالی است که مهدی اصفهانیان مقدم در گفتگو با خبرنگار شهرنیوز اظهار کرد: این رشد قابل توجه حاصل اجرای پروژه‌های کلانی همچون احداث پارک‌های جنگلی، کمربند سبز حفاظتی و توسعه بوستان‌های شهری بوده است. در حال حاضر، مساحت پارک‌های جنگلی و کمربند سبز قم به بیش از ۱۹ میلیون و ۷۲۹ هزار مترمربع رسیده که حدود ۶ میلیون مترمربع آن تنها در سال‌های اخیر ایجاد شده است.
 وی با بیان اینکه تعداد بوستان‌های شهری قم به ۴۲۰ مورد رسیده، افزود: در این مدت، ۱۵۰ بوستان جدیدالاحداث ساخته شده و مساحت کلی این فضاهای سبز به ۲۷ میلیون مترمربع افزایش یافته است. از جمله پروژه‌های شاخص می‌توان به بوستان‌های خضر، زائر، کوثر و همچنین احداث باغ پرندگان قم اشاره کرد که از نظر تنوع گونه‌ای در میان کلان‌شهرهای کشور ممتاز است.
 تأمین ایمنی بوستان‌ها برای زائران و شهروندان
 معاون محیط‌زیست و خدمات شهری شهرداری قم همچنین به نهضت سبز در معابر شهری اشاره کرد و گفت: برای کاهش آلودگی هوا و صوت، بیش از ۵۵۰ کیلومتر از شبکه معابر با کاشت ۱۸۲ هزار اصله درخت، سبزتر شده است.
 اصفهانیان مقدم با تأکید بر اهمیت ایمنی فضاهای سبز به‌ویژه برای زائران، خاطرنشان کرد: با توجه به حضور میلیونی زائران در قم، بیش از ۲۷۱ بوستان به مساحت سه میلیون مترمربع از نظر تجهیزات مکانیکی و برقی استانداردسازی شده است تا محیطی امن برای خانواده‌ها و میهمانان شهر فراهم شود.
 

 توسعه فضای سبز و بوستان‌های شهری در محلات کم‌برخوردار
 همچنین حسن طلائی به نقل از روابط عمومی شورای اسلامی شهر مقدس قم با اشاره به لزوم مشارکت تمام شهروندان در امر مبارک توسعه فضای سبز شهری اظهار کرد: بدون همراهی مردم نمی‌توان در شهری مانند قم فضای سبز را گسترش داد و به خوبی نگهداری کرد.
 وی با اشاره به اینکه در دیدگاه دینی هم غرس نهال جایگاه ویژه‌ای دارد افزود: مردم شریف قم نسبت به مسئله فضای سبز و حراست از درختان شهر اهتمام ویژه دارند.
 عضو شورای اسلامی شهر قم به مطالبه شهروندان برای احیای باغات قدیمی و نوستالژیک شهر اشاره کرد و گفت: از طرفی شهروندان ساکن مناطق کم‌برخوردار و بافت فرسوده نسبت به افزایش فضای سبز شهری در این محدوده‌ها مطالبه جدی دارند.
 طلائی به توسعه فضای سبز شهر قم در سال‌های اخیر نیز اشاره کرد و اظهار داشت: در حال حاضر به‌ازای هر شهروند قمی ۲۱ مترمربع فضای سبز شهری وجود دارد که مدیریت شهری تلاش کرده با استفاده از توسعه شبکه آب خام و استفاده از پساب، شرایط پایداری برای این عرصه سبز شهری ایجاد کند.
 وی با اشاره به اینکه در قانون هوای پاک و دیگر قوانین مرتبط با حقوق عامه مسئله توسعه فضای سبز و کمربند سبز شهر تأکید شده گفت: در این عرصه تمامی ارگان‌ها و دستگاه‌های مسئول باید نسبت به همراهی و همدلی با مدیریت شهری اهتمام داشته و در اجرای قوانین شهرداری را یاری کنند.
 عضو شورای اسلامی شهر قم با اشاره به سیاست‌گذاری برای توسعه خدمات عمومی در محلات کم‌برخوردار شهر اظهار داشت: یکی از مسائل مهمی که در این زمینه دنبال می‌شود توسعه فضای سبز و بوستان‌های شهری در این مناطق است.
 
 سرانه فضای سبز شهر قم در چند سال اخیر با تحولی عظیم روبرو شده است و امروز قم رتبه سوم کشوری را در فضای سبز کسب کرده است که این امری بسیار خرسند است که باید در حفظ و ارتقا این جایگاه همچون گذشته توسط مدیریت شهری و مردم تلاش شود.


انتهای خبر /160

 
http://javaneparsi.ir/53511
اخبار مرتبط

نظرات شما